Tavžentroža

Centaurium erythraea
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september
oktober

Centaurium erythraea - tavžentroža

Tavžentroža
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Navadna tavžentroža je dvoletnica, ki jo lahko gojimo tudi kot enoletnico. Zraste do 50 cm visoko. Steblo je štirirobo. Listi izraščajo iz listne rozete, iz katere požene steblo, na katerem so trikotni, nasprotno nameščeni listi. Iz stebla izraste steblo s cvetovi. Rožnati cvetovi so majhni in imajo premer okoli 1 cm. Prašniki so rumeni. Cvetovi se odprejo le v lepem vremenu in se pogosto zaprejo okoli poldneva. Plod je ovalna kapsula. Žužkocvetka. Samooplodna.

Rastišče: 

Tavžentroža uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti zelo dobro odcedna in rahla. Izogiba se vlažnih rastišč, prav tako ji ne ustrezajo s hranili bogata tla. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci.

Nega: 

Zahtevna rastlina za vzgojo v vrtu. Poskrbeti moramo, da tla niso prebogata s hranili. Če je zemlja prevlažna, tavžentroža ne bo dobro uspevala.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi.

Uporaba: 

Nabiramo stebla, cvetove in korenine. Iz njih izdelujemo likerje in grenčice. Lahko pripravimo tudi čaj, vendar tako, da tavžentrožo za 8 ur namočimo v mrzli vodi, precedimo in vodo pogrejemo.

Tavžentroža ima številne zdravilne lastnosti. Čisti in izboljšuje kri, odpravlja telesno in duševno utrujenost, odpravlja želodčne in črevesne težave, zavira vnetja, pospešuje izločanje in spodbuja tek.

Opozorila: 

Prevelike zaužite količine pripravkov iz tavžentrože povzročajo prebavne motnje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem