Regrat

Taxacum officinale
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
Nabiranje: 
marec
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober

Regrat

Navadni regrat je 5 do 40 cm visoko trajno zelišče rozetaste rasti. Listi izraščajo iz listne rozete, ki nastane na koreniki. So pernato deljeni ovalni, jajčasti ali suličasti, temno zelene barve, dolgi od 5 do 45 cm in široki od 1 do 10 cm. Konica lista je lahko zaobljena ali ošiljena. Spomladi požene zelena ali temno rdeče obarvana votla stebla, na katerih so značilna rumena socvetja. V vsakem socvetju do od 40 do 100 cvetov. Iz cvetov se razvijejo lučke, ki imajo semena s padali, da jih lahko raznaša veter. Privlači čebele in čmrlje. Žužkocvetka.

Sorte: 

Za gojenje na zelenjavnem ali zeliščnem vrtu se uporabljajo sorte, ki so nekoliko manj grenkega okusa: 'Vollherzig,' Lyonel' in 'Nouvelle.' Sorta 'Nouvelle' je primerna tudi za nabiranje v zimskem času.

Rastišče: 

Regrat uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Bolje uspeva na apnenčastih in nevtralnih dobro odcednih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Potrebuje s hranili bogata tla. Prenaša zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Po potrebi zalivamo. Redno gnojimo. Cvetove po cvetenju odstranimo, da se ne širi.

Razmnoževanje: 

S semeni.

Uporaba: 

Regrat sadimo na zeliščne grede ali na zelenjavni vrt. V vrtu se lahko zasadi sam in uspeva v vrtni trati. Je redni spremljevalec naravnega vrta. Regrat v vrt privabi številne čebele. Ima ugoden vpliv na zemljo s povečevanjem vsebnosti dušika.

Regrat se uporablja kot aktivator komposta. Regrat lahko posušimo in zdrobimo. Prah posujemo po kompostu, da spodbudimo razvoj bakterij. Iz listov in korenin lahko izdelamo tekoče gnojilo.

Nabiramo mlade liste tik nad tlemi. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo središča listne rozete. Liste lahko uporabimo za solate, kot dodatek krompirjevim in jajčnim jedem in za samostojne zelenjavne jedi. Iz cvetov je mogoče izdelati regratov sok. Koreniko lahko naberemo spomladi ali jeseni, jo spečemo v pečici, zmeljemo in uporabimo kot nadomestek za kavo.

Regrat ima številne zdravilne lastnosti. Čisti kri, krepi organizem in pospešuje presnovo. Pomaga pri zdravljenju jeter. Izvleček iz regratovega soka zavira rast tumorjev.

Iz cvetov je mogoče pridobivati rumeno barvilo.

Zanimivosti: 

Cvetovi se odprejo z jutranjim soncem in zaprejo ob sončnem zahodu.

Semena lahko potujejo po zraku več kot 8 km daleč.

Regrat vsebuje večjo količino vitaminov A, C, K, železa, kalcija in fosforja.

Preobrazba cveta v lučko:
 

Opozorila: 

Če regrat nabiramo v naravi, ga ne smemo nabirati na gnojenih travnikih.

Če ne odstranjujemo cvetov, se regrat zelo hitro razširi po vrtu.

Regratov sok pušča na oblačilih in koži temne madeže.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem