Pravi pelin

Artemisia absinthium
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september

Pravi pelin
Slika: Flora Batava of Afbeelding en Beschrijving van Nederlandsche Gewassen, VIII Deel. (1844), BioLib.de

Pravi pelin je trajnica, ki se v vrtovih pogosto pojavlja kot plevel. Zraste od 60 do 120 cm visoko. Listi so pahljačasti. So srebrnkasto zeleni. Stebla so gosto olistana. Listi na spodnjem delu so dolgopecljati, pernato deljeni in dolgi do 25 cm. Posuti so z drobnimi žlezami, ki oddajajo močan vonj. Zgornji listi so manjši, na krajših pecljih in manj nazobčani. V zgornjem delu rastline listi niso nazobčani in nimajo peclja. Cvetovi so v majhnih povešenih koških.

Rastišče: 

Ustrezajo mu vse vrste vrtne zemlje, najbolje pa uspeva na dobro odcednih in revnih tleh. Prenaša sušo. Potrebuje polno sonce ali polsenco.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Dobro prenaša obrezovanje.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo rastlin.

Uporaba: 

Pravi pelin gojimo na gredah, ob drevesih in grmovnicah in kot nizko živo mejo. Pogosto ga sadimo v sadovnjak, ker odganja različne škodljivce. Če svežo rastlino podrgnemo po koži, nas ščiti pred piki žuželk. Posušene liste lahko uporabimo za odganjanje moljev v omarah.

Iz stebel lahko pridobimo rumeno barvilo.

Iz mladih listov in poganjkov lahko izdelujemo različne pripravke, ki se uporabljajo za spodbujanje teka, pri slabi prebavi, za zdravljenje bolezni prebavnega trakta in za lajšanje menstrualnih težav. Pravi pelin se uporablja tudi za zdravljenje ran, mozoljavosti in kožnih razjed. Blaži posledice pikov žuželk. 

Eterična olja se uporabljajo za izdelavo parfumov in šamponov za lase.

Opozorila: 

Pripravke iz pravega pelina lahko zaužijemo le v manjših količinah, sicer se lahko zastrupimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem