Poprova meta

Mentha x piperita
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
oktober
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Poprova meta je trajnica, ki zraste 30 do 90 cm visoko. Stebla so gladka, rdečkasta in štirioglata. Koreninski sistem se široko razraste. Suličasti listi so 4 do 9 cm dolgi in 1 do 4 cm široki. So temno zeleni in imajo rdečkaste žile. Listni rob je nažagan. Včasih se listi obarvajo rdečkasto. Cvetovi so rožnati ali vijolični. Cvetovi majhni in v socvetjih, ki so tesno okoli stebla. Žužkocvetka. Celotna rastlina ima močan vonj po mentolu. Privlači čebele in metulje.

Sorte: 
  • 'Mitcham' – listi so modrikasto zeleni, zelo robustna sorta.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal, ki pa morajo biti ves čas vlažna. Dobro uspeva na težkih glinenih tleh, ki so rahlo kisla. Najbolje uspeva v polsenci. Če je na polnem soncu, potrebuje stalno talno vlago.

Nega: 

Potrebuje stalno zalivanje. Ker se zelo hitro širi s koreninami, jo običajno sadimo v posode, ki jih zakopljemo v zemljo. Na ta način preprečimo nekontrolirano širjenje. Če jo napadejo glive, jo porežemo do tal, stebla z listi pa uničimo.

Razmnoževanje: 

Poprovo meto razmnožujemo s semeni spomladi in z delitvijo preko celega leta. Razmnoževanje z delitvijo je zelo uspešno.

Uporaba: 

Poprovo meto sadimo na zeliščne grede in tudi v zelenjavni vrt. Zelo dobro se ujame s paradižnikom in zeljnicami.

Mlade liste in poganjke nabiramo preko cele sezone. Uporabljamo jih kot začimbo za solate, omake, juhe, zelenjavne in mesne jedi. Iz svežih ali posušenih listov skuhamo čaj.

Poprova meta se uporablja za sproščanje, pri odpravljanju težav s prebavnim traktom, vročine, glavobolov itd. Eterično olje deluje antiseptično in antibakterijsko. Uporabljamo ga za inhaliranje.

Ker posušeni listi dolgo ohranijo vonj, se uporablja za potpuri.

Poprova meta odganja miši in podgane, ker ne prenesejo vonja po mentolu.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem