Peteršilj

Petroselinum crispum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
zelena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober

Peteršilj

Peteršilj na vrtu

Peteršilj je dvoletnica, ki zraste od 30 do 80 cm visoko. Razvije belkast koren. Listi so temno zeleni in 2 ali 3 krat pernato deljeni. Posamezni lističi so jajčasti in veliki od 1 do 3 cm. Listni rob je nažagan. Drugo leto požene cvetno steblo visoko od 60 do 80 cm visoko. Na njem se razvijejo cvetni kobuli z drobnimi zeleno rumenkastimi cvetovi. Ko dozorijo semena, rastlina propade. Žužkocvetka. Privlači metulje.

Rastišče: 

Peteršilj uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje s hranili bogata, globoka, vlažna in dobro odcedna tla. Uspeva na polnem soncu in v senci.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Sejemo na pognojena tla. V sušnih obdobjih redno zalivamo.

Razmnoževanje: 

S semeni.

Uporaba: 

Peteršilj sadimo na zeliščne in zelenjavne grede. Zelo dobro se ujame s kumarami, porom, čebulo, paradižnikom, radičem, korenjem in beluši. Ne sejemo ga med solato. Lahko ga sejemo tudi v bližino vrtnic. Primeren je za sejanje na cvetlične grede, za obrobke in v posode.

Preko cele sezone nabiramo liste. Jeseni lahko izkopljemo koren. Z listi začinimo številne juhe, omake, mesne, zelenjavne in ribje jedi. Nekatere sorte s skodranimi listi uporabljamo za dekoracijo jedi. Je dobra začimba za sire, namaze in druge jedi iz mleka. Koren se uporablja za juhe.

Peteršilj je bogat z vitaminom C. Pomaga pri prebavnih težavah in deluje kot odvajalo. Uporablja se za zdravljenje očesnih vnetij, vnetij sečil, ledvičnih kamnov in blaženje posledic pikov in ugrizov. Blaži bolečine pri zobobolu in vnetju ušes. Pomaga proti plešavosti.

Sok iz peteršilja odganja komarje.

Opozorila: 

Stik z rastlino lahko povzroči pri občutljivih ljudeh kožno reakcijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem