Pehtran

Artemisia dracunculus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
zelena
Čas cvetenja: 
julij
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Pehtran je trajno zelišče, ki zraste do 1,5 m visoko. Ima grmičasto rast. Listi so podolgovati, dolgi od 2 do 8 cm in široki od 0,2 do 1 cm. Listni rob je gladek. Listi so zelene barve in bleščeči. Če jih zmečkamo, imajo močan vonj. Cvetovi so v drobnih socvetjih, s po 40 zelo majhnimi cvetovi. Cvetovi so običajno sterilni.

Rastišče: 

Ne uspeva na težkih glinenih tleh in na kislih tleh. Potrebuje dobro odcedna tla. Uspeva na suhih in vlažnih tleh. Prenese krajša sušna obdobja. Potrebuje polno sonce ali polsenco. Slabo prenese mokre zime in pogosto propade.

Dobro se obnese skupaj v mešanih kulturah s kumarami.

Nega: 

Nezahtevna rastlina.

Razmnoževanje: 

Z delitvijo rastlin. Razmnoževanje s semeni ni mogoče.

Uporaba: 

Pehtran sadimo na grede, za obrobe zeliščnih gred.

Nabiramo listje in mlade poganjke, ki jih lahko uporabimo sveže ali pa zmrznjene. Sušenje ni priporočljivo zaradi izgube arome.

Pehtran uporabljamo za sladice (pehtranka), kot začimbo za juhe, omake, solate, jedi iz perutnine in ribje jedi. Blagodejno učinkuje na prebavo pri mastnih jedeh.

Pripravki iz pehtrana se uporabljajo za spodbujanje prebavnega sistema, zatiranje notranjih zajedavcev, blaženje kolcanja, slabosti, revmatizma in zobobolov. Ima blag uspavalni učinek.

Opozorila: 

Na trgu se pojavljata ruski in španski pehtran, ki sta nekoliko drugačna. Pri nakupu se zato dobro prepričajmo, da bomo kupili pravi pehtran.

Pehtrana ne smejo uživati nosečnice.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem