Ozkolistni trpotec

Plantago lanceolata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rjava
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september

Ozkolistni trpotec
Slika: Flora Batava, Volume 1 (1800), BioLib.de

Ozkolistni trpotec je trajno zelišče, ki zraste od 10 do 40 cm visoko. Temno zeleni listi, ki izraščajo iz listne rozete, so suličasti in rahlo nazobčani. Imajo močne in dobro izražene listne žile. Cvetovi so na steblih v klasastih socvetjih. Rjavi cvetovi imajo bele prašnike. Žužkocvetka in vetrocvetka. Oprašujejo muhe in hrošči.

Rastišče: 

Ozkolistni trpotec uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje polno sonce. Uspeva lahko na zelo alkalnih tleh. Dobro prenaša sušne razmere. Uspeva tudi na revnih tleh.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. V prvem letu redno zalivamo. Po nabiranju listov pognojimo s kompostom.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Ozkolistni trpotec sadimo na zeliščne grede posamično ali v manjših skupinah. Lahko ga posadimo tudi na trato, kjer se bo lepo razrasel.

Liste nabiramo poleti, največ trikrat pred cvetenjem. Mlade liste lahko uporabimo za solate, v mešanici s skuto in z zelenjavnimi jedmi. Pred uporabo odstranimo listne žile.

Liste lahko uporabimo za zdravljenje ran. Imajo antibiotični učinek. Čaj iz listov pomaga pri zdravljenju astme, alergij na cvetni prah, hemoroidov, bronhitisa, sinusitisa itd. Semena uporabljamo pri zdravljenju okužb z notranjimi zajedavci.

Iz rastline lahko izdelamo rjavo in zlato barvilo.

Zanimivosti: 

Ozkolistni trpotec je pomemben vir hrane za gosenice številnih metuljev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem