Navadni rman

Achillea millefolium
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
oktober

Navadni rman
Slika: Flora Batava. Volume 3 (1814), BioLib.de

Navadni rman je grmičasta trajnica, ki zraste od 30 do 100 cm visoko. Listi so enakomerno spiralno razporejeni po steblu. Največji so v spodnjem in srednjem delu stebla. So dlakavi, dolgi od 5 do 20 cm in dvojno ali trojno deljeni na zelo majhne lističe. Od 15 do 40 belih (ali rahlo rožnatih) cvetov je združenih v kobule. Rastlina ima močan sladkoben vonj.

Sorte: 

V vrtnarstvu se uporabljajo številne sorte, ki imajo izboljšane določene lastnosti. Nekatere sorte imajo rdeče, vijolične ali rožnate cvetove. Najpogostejše sorte so: 'Calistoga,' ' Cerise Queen,' 'Island Pink,' 'Paprika,' 'Sonoma Coast,' 'Lansdorfeglut, 'Red Velvet' in druge.

Rastišče: 

Navadni rman najbolje uspeva v dobro odcedni vrtni zemlji. Najbolje mu ustreza polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Ne prenaša stoječe vode.

Nega: 

Je nezahtevna rastlina.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga s semeni ali z deljenjem rizomov spomladi. Semena sejemo na sončno mesto 5 do 6 mm globoko v zemljo. Da vzkali, mora biti temperatura med 18 in 24 stopinjami Celzija.

Uporaba: 

Med cvetenjem porežemo stebla tik nad tlemi in posušimo. Uporabimo lahko tudi mlade sveže liste.

Sveže nabrane mlade liste lahko uporabimo kot dodatek k solati, skuti, kruhu in zelenjavnim jedem.

Rman vsebuje številne zdravilne snovi. Uporablja se pri zdravljenju ran. Rmanovo eterično olje se uporablja pri zdravljenju prehladov in gripe. Z listi se zdravijo krvavitve iz nosu. Uporabljamo ga lahko kot odvajalo in za blaženje vnetij.

Na grede ga sadimo za izboljšanje zemlje. Odganja nekatere žuželke, ki se hranijo z rastlinami in privablja ose najezdnice.

Opozorila: 

V nekaterih primerih lahko stik z rmanom povzroči alergično reakcijo in nastanek kožnih izpuščajev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem