Navadni rebrinec

Pastinaca sativa
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
julij
avgust
Nabiranje: 
oktober
november
december

Navadni rebrinec
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1905), BioLib.de

Navadni rebrinec je dvoletnica, ki pa jo običajno gojimo le eno leto. Gojimo jo zaradi korena. Koren je bež barve. Iz tal izrašča listna rozeta. Listi so dlakavi, dvojno pernati in z jajčastimi lističi, ki imajo nažagan listni rob. Listi zrastejo do 40 cm. Drugo leto se razvije cvetno steblo, ki zraste od 40 do 200 cm visoko. Steblo je dlakavo, votlo in redko vejnato. Na steblu so posamično jajčasti listi, ki so nameščeni v parih. Drobni beli cvetovi so v sestavljenih kobulih premera od 10 do 20 cm. Rastlina ima značilen vonj, če jo zmečkamo. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Navadni rebrinec uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki so globoka, dobro odcedna in bogata s hranili. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Sejemo na pognojena tla. Občutljiv na korenjevo muho.

Razmnoževanje: 

S semeni. Sejemo na grede zgodaj spomladi.

Uporaba: 

Navadni rebrinec sadimo na zeliščne grede in na zelenjavni vrt, kjer se zelo dobro ujame s čebulo, radičem, glavnato solato, rdečo peso, zeleno in krompirjem.

Liste nabiramo spomladi, koren pa jeseni in zgodaj pozimi. Koren lahko uživamo surov ali kuhan. Uporabljamo ga za juhe, omake in drugo. Če koren pustimo na gredi v času zmrzali, dobi prijeten sladkoben okus. Liste lahko uporabimo za pripravo juh in kot začimbo za različne zelenjavne jedi.

Čaj iz korena se uporablja za lajšanje menstrualnih težav.

Pripravek iz listov in korena se uporablja kot insekticid za zatiranje rdečega pajka in uši na rastlinah.

Opozorila: 

Stik z rastlinskim sokom lahko povzroči alergijsko kožno reakcijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem