Mala strašnica

Sanguisorba minor
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rdeča
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Mala strašnica
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Mala strašnica je trajno zelišče, ki zraste od 40 do 90 cm visoko. Razvije močno korenino. Listi izraščajo iz listne rozete. Temno zeleni pecljati lističi so sestavljeni iz do 17 lističev. Lističi so eliptični in imajo nažagan listni rob. Cvetovi so rdeče-zeleni na dolgih steblih. Celotna rastlina ima značilen vonj. Žužkocvetka, oprašujejo čebele in čmrlji.

Rastišče: 

Mala strašnica uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Nekoliko slabše uspeva na kislih tleh. Najraje ima apnenčasta tla in vlažna tla. Uspeva v revni zemlji in zelo dobro prenaša nizke zimske temperature. Potrebuje polno sonce, sence ne prenese.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. V sušnih obdobjih jo redno zalivamo.

Razmnoževanje: 

Sejemo marca ali aprila.

Uporaba: 

Malo strašnico sadimo v zeliščni vrt skupaj z drugimi trajnimi zelišči, ki dosežejo podobno velikost. Dobro se obnese kot robna rastlina na gredah.

Nabiramo mlade liste in poganjke. Uporabimo jih sveže. Pri sušenju izgubijo večji del arome. Liste lahko zamrznemo ali shranimo v olju. Listi so najbolj aromatični, če jih nabiramo takoj po dežju. Liste uporabljamo za solate, juhe, osvežilne pijače in kot okras različnim jedem.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem