Majaron
Majaron je večletno zelišče, ki pa ne prenese zime. Zato ga v krajih z zimskimi temperaturami pod nič stopinjami Celzija gojimo kot enoletnico ali pa ga jeseni presadimo v posodo in prenesemo na prezimno mesto.
Listi so majhni ovalni ali podolgovato ovalni, dolgi od 0,5 do 1,5 cm in široki do 0,8 cm. So povsem simetrični in dlakavi.
Na trgu je mogoče dobiti križanca med majaronom in origanom.
Majaron uspeva na zračnih, rodovitnih in dobro odcednih tleh na polnem soncu.
Jeseni lahko majaron presadimo posode in ga prezimimo na svetlem in neogrevanem notranjem prostoru.
Majaron razmnožujemo s semeni ali potaknjenci.
Nabiramo mlade poganjke, ki jih lahko uporabimo sveže. Če jih želimo posušiti, jih naberemo tik pred cvetenjem ali med cvetenjem.
Majaron uporabljamo kot začimbo pri različnih jedeh. Lahko ga vložimo v olje.
Ima zdravilne lastnosti in se uporablja pri za blaženje želodčnih razjed in sladkorne bolezni.