Mačja meta

Nepeta cataria
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
december

Mačja meta - Nepeta cataria

Mačja meta je zelnata trajnica, ki zraste od 30 do 100 cm visoko. Steblo je štirioglato. Listi so rjavkasto zeleni z nazobčanim listnim robom. Listi so ovalni ali suličasti. Majhni cvetovi so beli z rožnatimi pikami. So v grozdastih socvetjih na koncu stebla. Celotna rastlina ima značilen močan vonj. Žužkocvetka. Privlači mačke. Živi 3 do 4 leta, nato propade.

Sorte: 
  • 'Citriodora' – zelo priljubljena sorta, ki ima vonj po limoni. Listi se lahko posušijo in uporabijo za pripravo čaja. Uspeva tudi na senčnih rastiščih in na ilovnatih težjih tleh. Manj intenzivno privlači mačke.
Rastišče: 

Mačja meta uspeva na peščenih vrtnih tleh na sončnem mestu. Na ilovnatih tleh uspeva, če so tla zelo dobro odcedna. Sence ne prenaša. Suša ji ne škoduje. Prenese zimske temperature do -25 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Potrebuje zaščito pred mačkami. Če ji nudimo ugodne pogoje, se sama širi

Razmnoževanje: 

S semeni jeseni in delitvijo jeseni in spomladi.

Uporaba: 

Mačjo meto lahko gojimo kot okrasno rastlino, ali pa jo sadimo v zeliščnem vrtu. Zelo dobro se obnese z vrtnicami in drugimi visoko rastočimi trajnicami na gredah. Ker ima grmičasto rast zelo dobro izstopi, če okoli nje nasadimo druge trajnice.

Nabiramo liste. Uporabimo sveže, ali pa jih posušimo. Sveže liste uporabljamo kot začimbo za solate, posušene pa kot začimbo pri različnih jedeh. Iz listov lahko skuhamo čaj.

Mačja meta pomaga pri težavah s prebavnim traktom. Ker spodbuja potenje, se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature.

Izvlečke iz listov odganja bolhe in nekatere druge žuželke.

Posušene liste uporabljamo za potpuri.

Zanimivosti: 

Mačjo meto lahko uporabimo za izdelavo igračk iz blaga za mačke. Posušeno mačjo meto zmešamo z baldrijanom in uporabimo za polnilo.

Opozorila: 

Mačja meta močno privlači mačke, ki lahko zelo hitro uničijo tudi večje rastline. Če imamo na vrtu mačke, moramo mačjo meto posebej zaščititi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem