Limonska trava

Cymbopogon sp.
Tip rastline: 
Nabiranje: 
januar
februar
marec
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november
december

Limonska trava je trajna trava, ki zraste do 180 cm visoko. Listi so temno zeleni, imajo oster rob in jasno vidno srednjo žilo. Listi so na dnu v listni rozeti svetlejši in tvorijo navidezno steblo. Vsebujejo eterično olje in oddajajo prijeten vonj.

Sorte: 

V rodu Cymbopogon je 45 različnih vrst, ki jih pri nas poznamo večinoma pod imenom limonska trava. Izvirajo iz Indije, jugovzhodne Azije in Oceanije.

Rastišče: 

Limonska trava je tropska trava in potrebuje temu primerno rastišče. Uspeva na toplih in sončnih rastiščih, bogatih s hranilnimi snovmi. Prenese tudi polsenco. Zime pri nas ne preživi na prostem, zato jo gojimo v posodah, ali pa jo jeseni izkopljemo in preko zime posadimo v posodo. Prezimuje naj v ogrevanem rastlinjaku ali zmernem zimskem vrtu ali notranjosti hiše.

Nega: 

Redno zalivamo in gnojimo. Po prezimovanju jo močno porežemo.

Razmnoževanje: 

Spomladi z delitvijo.

Uporaba: 

Limonska trava je lepa okrasna rastlina, ki jo lahko uporabimo za okrasitev stanovanja (kot lončnico) ali pa terase, dvorišč in balkonov. Zelo je priljubljena, ker oddaja prijeten vonj. Na terase jo sadimo tudi zato, ker odganja komarje in druge žuželke. Lahko jo posadimo tudi na zeliščne grede, vendar jo moramo jeseni izkopati in prenesti na toplo.

Limonska trava je sestavni del azijske kuhinje. Suha in sveža se uporablja kot začimba za različne jedi, primerna pa je tudi za sadne solate in kompost. Iz listov je mogoče skuhati čaj. Liste lahko nabiramo vse leto.

Iz nje pridobivajo eterično olje, ki se uporablja za proizvodnji mil in parfumov. Posušena limonska trava je lahko sestavni del potpurija.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem