Kraški šetraj

Satureja montana
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
junij
julij
avgust

Satureja montana - kraški šetraj

Kraški šetraj je trajno zelišče, ki zraste do 40 cm visoko. Je grmaste oblike, vendar pa s starostjo tvori vedno krajše poganjke. Steblo je okroglo in nekoliko dlakavo. Listi so suličasti ali jajčasti dolgi do 2 cm in široko okoli 0,5 cm. Nameščeni so nasprotno. So sivozelene barve. Listni rob je cel. Spodnji listi imajo številne žleze. Cvetovi so majhni in rožnate barve, delno lahko tudi beli. Žužkocvetka. Zelo privlači čebele in čmrlje.

Sorte: 
  • 'Nana' – pritlikava rast.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Ne prenaša kislih tal in mokrih, najbolje uspeva na lahkih apnenčastih tleh. Tla morajo biti dobro odcedna brez zastajanja vode. Uspeva na kamnitih in suhih tleh. Dobro prenaša sušo in zelo revna tla. Potrebuje polno sonce, pogojno uspeva tudi v polsenci, če ima vsaj 6 ur sonca na dan. Uspeva tudi na zidovih in skalnatem terenu.

Nega: 

Je nezahtevna rastlina. Jeseni zaščitimo pred zimsko zmrzaljo. Grmička jeseni ne porežemo, saj bo spomladi ponovno oživel.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo spomladi in avgusta s semeni ter poleti z delno olesenelimi potaknjenci. Razmnoževanje s potaknjenci je zelo uspešno.

Uporaba: 

Kraški šetraj sadimo na zeliščni vrt, zelenjavni vrt in v skalnjak. Primeren je za sajenje v posode. Z njim lahko ozelenimo kamnite zidove. Primeren je za obrobke. Sadimo ga posamično ali v skupinah. Zaradi zanimivega listja je primeren tudi za okrasne grede. Zaradi počasne rasti pri rastlinah starejših od 2 leti in posledično manj privlačnega videza, rastline običajno po dveh letih nadomestimo z novimi.

V zelenjavnem vrtu se zelo dobro obnese s fižolom in čebulo, saj odganja nekatere škodljivce.

Tik pred cvetenjem nabiramo liste in mlade poganjke. Porežemo lahko posamezna stebla, ki jih nato sušimo v šopkih na zraku.

Kraški šetraj je začimba, ki jo uporabljamo za pripravo različnih jedi. Z njim lahko začinimo tudi olje.

Eterično olje, ki ga pridobimo iz rastline, uporabljamo za lajšanje težav s prebavo. Učinek je močnejši kot pri vrtnem šetraju.

Mazilo iz kraškega šetraja se uporablja za zdravljenje artritisa in blaženje posledic pikov žuželk

Zanimivosti: 

Med iz kraškega šetraja je zelo okusen.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem