Koromač, vrtni janež

Pimpinella anisum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
Nabiranje: 
avgust

Koromač, vrtni janež
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de
 

Koromač je enoletno zelišče, ki zraste do 90 cm visoko. Listi so ob dnu rastline enostavni, dolgi do 5 cm in plitvo krpati. Listi višje na steblu so pernato deljeni in razdeljeni na številne lističe. Nameščeni so premenjalno. Drobni beli cvetovi so v sestavljenih kobulih. Žužkocvetka. Celotna rastlina ima sladkoben vonj.

Rastišče: 

Koromač uspeva na dobro odcedni peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Bolj mu ustrezajo apnenčasta tla. Potrebuje s hranili bogata tla. Potrebuje polno sonce in toplo rastišče.

Nega: 

Na prosto sejemo aprila. Ne prenaša presajanja in poseganja v območje korenin.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga s semeni.

Uporaba: 

Koromač sadimo na grede v zeliščnem vrtu. Sadimo ga lahko tudi ob rob zelenjavnega vrta in cvetličnih gred, saj privablja zajedavsko osico, ki se hrani z različnimi vrtnimi škodljivci. Vonj rastline odganja listne uši.

Semena nabiramo okoli 6 tednov po cvetenju. Semena posušimo in shranimo. Uporabljamo jih kot začimbo za številne jedi, likerje, kompote in sladice. Čaj iz semen pomaga pri želodčnih krčih in težavah s prebavnim traktom. Eterično olje iz semen se uporablja v kozmetični industriji in za proizvodnjo zobnih krem. Eterično olje, če ga namestimo na vabo, privablja ribe in se uporablja v pri športnem ribolovu.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem