Kamilica, prava kamilica, nemška kamilica

Matricaria chamomilla
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust

Prava kamilica je enoletna zelnata rastlina, ki zraste od 30 do 50 cm visoko. Steblo je pokončno in lahko močno razraslo. Listi so dvojno ali trojno pernato deljeni. Cvetni koški so v češuljah, na zunanjem delu s pogosto navzdol zavihanimi lističi bele barve in z rumenim srednjim delom. Cvetovi imajo značilen vonj. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in muhe.

Rastišče: 

Kamilica uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj ji ustrezajo dobro odcedna tla. Uspeva na revnih tleh in prenaša slana tla. Potrebuje polno sonce in ne prenaša sence.

Kamilica se dobro obnese v mešanih kulturah na zelenjavnem vrtu. Dobro se ujame z zeljem, kolerabo, porom, radičem, redkvijo, zeleno in čebulo.

Nega: 

Sejemo na prosto jeseni ali spomladi. Nezahtevna rastlina. V sušnem obdobju jo redno zalivamo. Pred sejanjem rahlo pognojimo tla s kompostom.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi ali jeseni.

Uporaba: 

Kamilico gojimo na gredah, posamično med drugimi zelišči v zeliščnem vrtu in v obrobkih. Sadimo jo med druge rastline, ker ugodno deluje nanje.

Kamilica ima številne zdravilne lastnosti. Nabiramo cvetove, ki jih sušimo za kasnejšo uporabo. Shranimo jih v kozarcih za največ eno leto. Čaj iz kamilice ima številne zdravilne učinke na prebavni trakt, živčni sistem, želodčne čire, Chronovo bolezen itd. Šampon iz kamilice se uporablja za nego las, predvsem svetlih las, preprečuje izpadanje las. Pripravek iz rimske kamilice se uporablja za obkladke, pri obvezah, za izpiranje ust, inhaliranje itd.

Uporablja se v kozmetiki za različne kreme.

Zanimivosti: 

Prava kamilica se pogosto na zelenjavnem vrtu zaseje sama.

Opozorila: 

Kamilica lahko povzroči alergijske reakcije pri občutljivih ljudeh.

Prevelika količina zaužitega čaja lahko povzroči slabost, bruhanje in pojav izpuščajev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem