Gabez, črni koren

Symphytum officinale
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
april
maj
junij
oktober
november

Gabez je trajno zelišče, ki zraste do 1,5 m visoko. Ima močno razvit in globok koreninski sistem. Steblo je pokončno in dlakavo. Listi so suličasti, dolgi do 25 cm in nameščeni po celem steblu. Cvetovi vijolični. Oprašujejo čebele in čmrlji. Rastlina raste hitro.

Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Dobro uspeva tudi na težkih glinenih tleh. Potrebuje polno sonce in veliko talne vlage. Uspeva tudi v polsenci. Potrebuje bogata in rodovitna tla.

Nega: 

Zahteva redno zalivanje v sušnih dneh. Vsako pomlad ga temeljito pognojimo s kompostom ali hlevskim gnojem. Prvo leto po posaditvi porežemo cvetne nastavke. Rastline prvo leto ne porežemo, da se okrepi, nato pa jo lahko brez posledic porežemo večkrat letno.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo ga s potaknjenci in z delitvijo korenin. Razmnoževanje z delitvijo korenin je zelo uspešno, če uporabimo koreninske dele dolge 7 cm ali več.

Uporaba: 

Navadni gabez sadimo na grede ali kot posamezne rastline na trato. Starejše rastline so lahko privlačna točka na travi zaradi svoje oblike in velikosti. V širino se razrastejo meter ali več.

Gabez gojimo kot rastlino za kompost. S kompostiranjem stebel in listov lahko obogatimo kompost. Iz gabeza lahko izdelamo odlično gnojilo bogato z železom, kalijem, manganom in fosforjem. Naravna gnojila >>

Za medicinske namene nabiramo liste in korenine. Nabiramo mlade liste konec pomladi in korenine spomladi in jeseni. Pripravki se uporabljajo za zdravljenje ran, zlomov in revmatičnih obolenj. Pripravki iz gabeza so primerni le za zunanjo uporabo.

Opozorila: 

Korenin gabeza ne odlagamo na kompost, saj ne bodo propadle, temveč bodo iz njih odgnale nove rastline.

Gabez se lahko zelo hitro širi in je lahko invazivna rastlina. Zaradi močno razvitega koreninskega sistema in velike porabe vode okoli njega druge rastline slabše uspevajo.

Rastlina je strupena in je ne smemo uživati.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem