Dvoletni svetlin

Oenothera biennis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
januar
februar
marec
april
november
december

Dvoletni svetlin
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1905), BioLib.de

Dvoletni svetlin je dvoletnica, ki zraste od 30 do 200 cm visoko. Prvo leto naredi nizko listno rozeto, iz katere naslednje leto poleti požene steblo s cvetovi. Listi so suličasti, dolgi od 5 do 10 cm in široki od 1 do 2,5 cm. Na steblu so listi nameščeni spiralno. Cvetovi so rumeni in imajo premer do 5 cm. Odprejo se zvečer in zaprejo zjutraj. Njihovo odpiranje lahko opazujemo, saj se odprejo zelo hitro. Imajo sladkoben vonj. Plod je podolgovata kapsula dolžine do 4 cm. Vsebuje veliko drobnih semen, ki iz kapsule izletijo, ko ta dozori in se odpre. Žužkocvetka. Oprašujejo vešče.

Rastišče: 

Dvoletni svetlin uspeva na peščenih in ilovnatih dobro odcednih vrtnih tleh na toplem in sončnem mestu. Sence ne prenaša. Dobro prenaša sušo in revna tla.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Potrebuje zaščito pred mačkami. Če ji nudimo ugodne pogoje, se sama širi. Po cvetenju porežemo, da ne napravi semen, če ne želimo, da se rastlina sama širi.

Razmnoževanje: 

S semeni zgodaj poleti.

Uporaba: 

Dvoletni svetlin sejemo na zeliščne grede. Primeren je tudi za grede z enoletnicami in dvoletnicami. Zaradi močnega vonja v večernem času je priljubljena rastlina za romantične vrtove in vrtove, kjer dajemo poudarek na vonjavah.

Nabiramo korenine od jeseni do pomladi. Korenine lahko skuhamo. Cvetove uporabimo v solati.

Iz semen pridobivajo olje. Uporablja se za zdravljenje povišanega holesterola in nizkega krvnega tlaka ter v kozmetični industriji.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem