Dišeči kromač

Myrrhis odorata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Dišeči koromač
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Dišeči kromač je zelnata trajnica, ki zraste od 100 do 150 cm visoko. Celotna rastlina ima značilni vonj. Listi so podobni listom praproti in premenjalno nameščeni. Dolgi so do 50 cm in 2 do 4 krat pernato deljeni. Celotna rastlina je mehko dlakava. Drobni beli cvetovi so v velikih kobulih. Žužkocvetka. Oprašujejo jo čebele, muhe in hrošči. Zelo privlači žuželke.

Rastišče: 

Dokaj nezahtevna glede rastišča. Najbolje uspeva v polsenci na ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje s hranili bogata tla. Tla morajo biti ves čas vlažna. Prenaša zimske temperature do -20 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna za vzgojo. Poleti skrbimo, da so tla stalno vlažna, saj ne prenaša suše. Vsako pomlad pognojimo. Če so zime mrzle, jeseni tla prekrijemo z debelo plastjo zastirke. Po cvetenju lahko rastlino porežemo, da ne naredi semen, s katerimi se sicer hitro širi.

Razmnoževanje: 

S semeni jeseni in delitvijo spomladi in jeseni. Pogosto se širi sama s semeni.

Uporaba: 

Dišeči kromač sadimo v zeliščni vrt. Ker je rastlina velika, ji namenimo dovolj prostora.

Nabiramo liste in korenine (jeseni). Najprimernejši so mladi listi in mlada stebla. Lahko jih uporabimo sveže ali pa zmrznemo. Korenine jeseni izkopljemo in jih pripravimo kot zelenjavo.

Z listi lahko začinimo juhe, solate in omake. Listi dajo jedem sladkoben okus. Uporabljamo jih pri pripravi kompotov.

Listi se uporabljajo kot politura za les.