Citronka

Aloysia triphylla, Aloysia citrodora
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober

Citronka je trajni grm, ki zraste 2 do 3 m visoko, izjemoma do 5 m. Listi so enostavni, podolgovati, suličasti, ošiljeni, dolgi do 10 cm in svetleči. Če jih zmečkamo, zaznamo značilen vonj po limoni. Cvetovi so vijolični ali beli, drobni in se pojavijo na začetku poletja

Rastišče: 

Citronki najbolj ustrezajo polsenčna rastišča. Na dan potrebuje le okoli eno uro polnega sonca. Uspeva na peščenih in ilovnatih tleh, ki so dobro odcedna. Prenaša tudi krajša obdobja suše, a ima raje vlažna tla.

Citronka prenese zimske temperature do -10, vendar pa pri temperaturah pod lediščem odvrže liste. Pri nas, z izjemo ob morju, jo sadimo v posode in jo pozimi prenesemo v hladen zimski vrt ali rastlinjak, kjer ima dovolj svetlobe, da ne odvrže listov. Če jo prezimujemo na svetlem prostoru in na temperaturi od 15 do 18 stopinj Celzija, bo razvila plodove.

Nega: 

V sušnih dnevih redno zalivamo. Obrezujemo spomladi. Redno obrezovanja zagotavlja razvejano rast in lep videz. Starejše rastline lahko spomladi porežemo do tal, da se obnovijo. Spomladi gnojimo tedensko.

Razmnoževanje: 

Citronko razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci maja in junija ali delno olesenelimi potaknjenci avgusta. Večina potaknjencev se uspešno ukorenini, vendar jih precej propade prvo zimo.

Uporaba: 

Citronka je uporabno zelišče, ki ga uporabljamo tudi kot okrasni grm zaradi prijetnega vonja. Posadimo jo v posode in namestimo na balkon, teraso ali na stopnišče. Ker ima prijeten vonj, je primerna tudi za ob različna sedišča.

Kot začimbo uporabljamo sveže ali posušene liste. Liste za sušenje nabiramo avgusta in septembra. Listov ne nabiramo pozimi. Liste uporabljamo pri pripravi sladic in sokov. Posušene liste lahko shranimo v bombažnih vrečkah in jih uporabimo kot dišavne blazinice.

Iz listov lahko skuhamo čaj, ki ima blagodejni učinek na prebavni trakt.

Liste lahko uporabimo pri kopelih.

Eterična olja iz citronke uporablja kozmetična industrija za izdelavo parfumov.

Zanimivosti: 

Citronko so iz Južne Amerike, kjer raste v naravi, v Evropo prinesli okoli leta 1767.

Opozorila: 

Eterično olje iz citronkinih listov lahko povzroči preobčutljivost kože na svetlobo.

Prevelike količine zaužitega čaja lahko povzročijo prebavne motnje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem