Bazilika

Ocimum basilicum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
januar
februar
marec
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november
december

Bazilika v lončku

Bazilika je enoletno zelišče, ki zraste do 50 cm visoko. Njena višina je odvisna od rastišča. V toplem okolju lahko doseže tudi do 130 cm višine. Listi so živo zeleni, suličasti ali ovalni s kratkim pecljem. Dolgi so od 3 do 11 cm in široki od 1 do 6 cm. Imajo svilnat videz in imajo prijeten vonj. Cvetovi so beli ali rožnati.

Sorte: 

Na trgu je več različnih sort, ki imajo različne velikosti listov in različne barve cvetov.

Rastišče: 

Bazilika dobro uspeva v sveži, lahki in z organsko snovjo bogati zemlji. Potrebuje dobro odcedno zemljo. Uspeva na soncu, sence ne prenaša. Zime ne preživi na prostem.

Baziliko lahko gojimo tudi v posodah. Posejemo ali posadimo jo v cvetlične lončke in namestimo na toplo na južno osončeno okno. Tako lahko preko cele zime nabiramo sveže liste za uporabo v kuhinji.

Nega: 

Bazilika potrebuje veliko vode, zato jo redno zalivamo. Če se pojavijo znaki pomanjkanja hranilnih snovi, jo pognojimo.

V domačem vrtu se običajno ne srečujemo z boleznimi in škodljivci ali pa so poškodbe majhne. Napadajo jo različne glive in plesni.

Razmnoževanje: 

Baziliko razmnožujemo s semeni. Na prosto jo sejemo spomladi, ko minejo jutranje slane. V lončke za na notranje okenske police jih lahko sejemo preko celega leta.

Uporaba: 

Uporabljamo liste, ki jih sproti trgamo z rastline. Uporabimo sveže liste kot začimbo ali pa jih posušimo. Posušeni listi so manj aromatični.

Bazilika je sestavni del sredozemske kuhinje. Uporablja se za izboljševanje okusa.

Bazilika ima številne zdravilne učinke. Eterično olje deluje pomirjujoče. Čaj iz bazilike blaži trebušne krče in uravnava apetit. Bazilika se uporablja za izdelavo ustnih vod, saj poskrbi za sveži zadah.

Baziliko uporabljamo kot okrasno rastlino na terasah in balkonih.

Odganja komarje. Izvleček iz bazilike se lahko uporablja kot repelent.

Cvetovi privlačijo čebele.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem