Baldrijan, zdravilna špajka

Valeriana officinalis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rožnata
Čas cvetenja: 
julij
avgust
Nabiranje: 
september
oktober

Baldrijan je trajno zelišče, ki zraste od 25 do 120 cm visoko, izjemoma tudi do 200 cm. V širino zraste do 80 cm. Ima kratko in zelo kompaktno koreniko. Iz korenike odganjajo rumeno rjave korenine in prizemne pritlike. Steblo je vitko, rahlo razbrazdano in votlo. Listi so svetlo zeleni, pernato deljeni in nasprotno nameščeni. Lističi so suličasti ali črtalasti. Lahko so nazobčani. Cvetovi so v socvetjih na vrhu stebla bele, rožnate ali rdečkaste barve. Oprašujejo čebele, čmrlji, muhe in hrošči.

Rastišče: 

Baldrijan dobro uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti vlažna. Bolje uspeva na težjih ilovnatih tleh. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Ne prenaša suše.

Nega: 

Relativno nezahtevna rastlina. V sušnih dneh potrebuje redno zalivanje. Če jo gojimo za nabiranje korenike, potem redno odstranjujemo cvetne nastavke.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni ali delitvijo spomladi.

Uporaba: 

Baldrijan sadimo samostojno ali v manjših skupinah na zelenjavne in zeliščne grede. Zelo dobro se ujame z večino drugih rastlin. Posamezna rastlina se lahko razraste do 80 cm široko, zato jim namenimo dovolj prostora. Lahko ga gojimo tudi v posodah.

Jeseni nabiramo koreniko, ki jo izkopljemo, posušimo in zmeljemo. Pri nabiranju pazimo, da pustimo dovolj korenike s koreninami, da rastlina ne propade.

Baldrijan deluje pomirjevalno in se uporablja pri odpravljanji nespečnosti in živčnosti.

Baldrijanovo eterično olje se uporablja za izdelavo parfumov.

Cvetovi baldrijana so primerni za suho cvetje.

Zanimivosti: 

Listi in korenine baldrijana privlačijo mačke. Domneva se, da ima baldrijan podoben vonj kot mačji urin.

Opozorila: 

Baldrijan moramo zaščititi pred mačkami z ograjo ali drugo oviro, da se rastline ne morejo dotikati in ležati na njej, saj jo bodo uničile.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem