Sladka koruza

Zea mays var. rugosa
Tip rastline: 
Sejanje / sajenje: 
april
maj
junij
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
avgust
september
oktober

Sladka koruza

Sladka koruza je enoletnica, ki zraste od 0,7 do 2 metra visoko. Iz glavnega stebla izraščajo premenjalno nameščeni zeleni listi z veliko in svetlejšo osrednjo listno žilo. Listi so sedeči, izraščajo navzgor in se običajno povesijo navzdol. Na posamezni rastlini so ločeno moški in ženski cvetovi. Moški cvetovi so v socvetjih na vrhu rastline, ženski cvetovi pa so nizko na steblu. Plod je koruzni storž, ki ga sestavljajo rumena, tesno skupaj nameščena semena. Običajno sta na eni rastlini dva koruzna storža. Vetrocvetka.

Sorte: 

Na trgu je več različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po sladkosti in času zorenja.

Rastišče: 

Sladka koruza uspeva na peščenih in ilovnatih dobro odcednih tleh, ki so nevtralna ali rahlo kisla. Potrebuje s hranili bogata tla. Potrebuje polno sonce in ne prenaša zasenčenja. Za uspešen razvoj potrebuje 70 do 110 dni temperatur nad 16 stopinj Celzija. Najbolje uspeva pri temperaturah od 16 do 35 stopinj Celzija. Zime ne preživi na prostem.

Nega: 

Sladka koruza zahteva redno zalivanje od trenutka, ko zacveti pa vse, dokler semena ne dozorijo. Redno odstranjujemo plevel, pri tem pa pazimo, da z motiko ne poškodujemo korenin. Ko so stebla nekoliko večja, ob vznožje stebla nasujemo 15 cm zemlje, da povečamo stabilnost.

Med škodljivci so največja nadloga miši, polži in ptiči. Mlade rastline lahko uničijo ličinke sadnih muh.

Sladka koruza se dobro ujame z zgodnjim krompirjem, bučami in sončnicami.

Razmnoževanje: 

S semeni. Semena aprila sejemo v lončke ali na setvene pladnje v rastlinjaku ali pa nekoliko kasneje na prosto. Semena potrebujejo za kalitev temperaturo tal višjo od 10 stopinj Celzija. Na grede semena posadimo 2 do 3 cm visoko in 10 cm narazen. Ko se bodo rastline vzklile, jih preredčimo tako, da je med njimi okoli 30 cm. Skupaj imamo vedno najmanj štiri rastline, da zagotovimo oploditev in razvoj koruznih storžev.

Uporaba: 

Sladka koruza dozori, ko laski na vrhu storža porjavijo, sok, ki priteče iz semena, ki ga stisnemo, pa je mlečne barve. Storže nabiramo takoj, ko dozorijo, sicer se sladkor spremeni v škrob in zrna niso več sladka.

Nabrane storže uporabimo takoj ali pa jih zamrznemo. Če shranimo sveže, začnejo v tednu dni izgubljati sladkost.

Semena uživamo surova ali pa jih uporabimo kuhana samostojno, ali pa v obliki različnih jedi. Semena lahko posušimo, zmeljemo in uporabimo kot moko. Iz posušenih semen pripravljamo pokovko. Iz semen pridobivamo jedilno olje. Pražena semena so kavni nadomestek.

Cvetni prah se uporablja kot začimba za juhe.

Iz škroba v semenih se izdeluje lepilo. Škrob se uporablja v kozmetični industriji in za proizvodnjo glukoze.

Vlakna iz stebel so primerna za izdelavo papirja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem