Šalotka

Allium cepa aggregatum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
marec
april
Čas cvetenja: 
junij
julij
Nabiranje: 
junij
julij
avgust

Šalotka je trajna zelenjava, ki je podobna čebuli. Raste v šopih po 12 čebulic. Čebulica je manjša kot pri čebuli in doseže premer do 7 cm. Listi so rumenkasto zeleni. So mesnati in pol ovalnega prereza (ena stran je sploščena). Spodnji del lista je sploščen. Na mestu, kjer izraščajo listi, se ustvari čebulica, kjer se skladišči hrana. Korenine izraščajo iz šopa čebulic. Iz čebulice poleti požene do 120 cm visoko steblo s cvetovi. Žužkocvetka, oprašujejo čebele in čmrlji.

Sorte: 

Izbiramo lahko med rumenimi, rdečimi in rjavimi sortami.

Rastišče: 

Šalotki ustrezajo rastišča s temperaturo od 13 do 24 stopinj Celzija. Uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Čeprav ji bolj ustrezajo suha tla, prenese tudi vlažna tla, vendar uspeva nekoliko slabše. Potrebuje tla, bogata s hranili. Uspeva na polnem soncu, sence ne prenaša. Bolje uspeva na nevtralnih in alkalnih tleh. Prenese zimski mraz do -8 stopinj Celzija.

Dobro se ujame s korenjem, kamilico, peso in vrtnicami.

Nega: 

Šalotka je zelo robustna in ne potrebuje veliko nege. Redno odstranjujemo plevel.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni. Semena posejemo zgodaj spomladi na grede v vrste, med katerimi naj bo okoli 30 cm prostora. Uspešnost sejanja ni velika.

Šalotko najpogosteje sadimo v obliki čebulčka s premerom 2 cm. Sadimo jih zgodaj spomladi na grede tako, da je med njimi okoli 20 cm prostora.

Uporaba: 

Nabiramo zelene liste sproti, kot jih potrebujemo. Za vzgojo večjih čebulic, listov ne režemo. Čebulice poberemo, ko listje odmre. Lahko nabiramo tudi nedozorele čebulice.

Šalotko uporabljamo v prehrani kot dodatek različnim jedem, uživamo pa jo tudi surovo. Liste uporabljamo za pripravo solat. Mlada šalotka je odličen dodatek jedem z žara.

Tako kot čebula ima tudi šalotka številne zdravilne lastnosti. Deluje antibakterijsko in odvajalno. Redno uživanje zmanjša verjetnost težav s srcem in pojavnost srčnih bolezni. Segret šalotkin sok pomaga pri vnetju ušes. Blaži posledice pikov žuželk in pomaga pri glivičnih obolenjih kože, celjenju ran in odpravljanju mozoljev.

Sok šalotke se uporablja za odganjanje žuželk.

Opozorila: 

Šalotka je škodljiva psom, če jo zaužijejo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem