Rdeči radič

Cichorium intybus var. foliosum
Tip rastline: 
Sejanje / sajenje: 
junij
julij
Nabiranje: 
avgust
september
oktober
november
december

Rdeči radič so kultivarji cikorije, ki imajo široke liste rdečkaste barve. Čeprav je trajnica, pa rdeči radič običajno gojimo kot enoletnico. Listi so temno rdeče do vijolične barve z jasno vidnimi belimi žilami. Nekatere sorte so delno rdeče, delno zelene barve ali pa povsem zelene. Osrednji del je čvrst v obliki majhnih glavic.

Rastišče: 

Rdeči radič uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Prenese zimske temperature do -5 stopinj Celzija. Potrebuje vlažna tla in sončno mesto, prenese pa tudi nekaj zasenčenja. Če temperature sežejo preko 30 stopinj Celzija, se rast ustavi.

Zelo dobro se ujame s solato, fižolom, šetrajem, baziliko in paradižnikom. Ne ujame se dobro s papriko, peteršiljem in endivijo.

Nega: 

Rdeči radič v sušnih dnevih redno zalivamo. Poskrbimo za zaščito pred polži in redno odstranjujemo plevel. Pozno jeseni ga zaščitimo s tunelom, ali pa ga vzgajamo v topli gredi. Radič bo uspeval tudi v zimskih mesecih, če ga zaščitimo pred zmrzaljo. Gnojimo s kompostom.

Redno zalivamo, še posebej v sušnem obdobju. Neredno zalivanje povzroči bol grenak okus listov.

Radič lahko sejemo spomladi in poleti, odvisno od tega, kdaj želimo imeti pridelek. Sejemo na setvene grede ali pa na stalne grede, ko so zunanje temperature nad 16 stopinj Celzija. Sejančke presadimo ali razredčimo tako, da je med njimi 25 do 35 cm prostora, kar jim bo zagotovilo nemoteno rast.

Poleti rad hitro zacveti.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni od marca do septembra.

Uporaba: 

Rdeči radič nabiramo 8 do 10 tednov po sejanju. Nabiramo posamezne liste ali pa porežemo cele glave. Če glave previdno porežemo nad tlemi, bo pognal nove liste.

Uporabimo svežega ali pa ga shranimo na hladnem. Surovi radič uporabljamo za pripravo solat, kuhanega pa kot dodatek rižotam, testeninam in drugim jedem. Radič lahko popečemo v olivnem olju.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem