Ozimni luk

Allium fistulosum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
marec
april
julij
avgust
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
januar
februar
marec
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november
december

Ozimni luk je trajna zelenjava, ki zraste od 30 do 60 cm visoko izjemoma višje. Raste v šopih. Listi imajo premer okoli 1 cm in so votli. Prerez lista je na eni strani ovalen, na drugi pa je ploščat. Spodnji del lista je v tleh in tik nad tlemi odebeljen – razvijejo se majhne čebulice. Listi so zeleni tudi pozimi. Beli cvetovi so v socvetju na koncu stebla. Semena se razvijejo v drugi polovici poletja. Žužkocvetka, oprašujejo čebele in čmrlji.

Rastišče: 

Ozimnemu luku ustrezajo rastišča s temperaturo od 13 do 24 stopinj Celzija. Uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Čeprav mu bolj ustrezajo suha tla, prenese tudi vlažna tla, vendar uspeva nekoliko slabše. Potrebuje tla, bogata s hranili. Na alkalnih tleh uspeva slabše. Potrebuje polno sonce in ne prenaša sence. Prenese zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Dobro se ujame s korenjem, kamilico, peso in vrtnicami.

Nega: 

Zelo robustna rastlina, ki ne potrebuje veliko nege. Redno odstranjujemo plevel.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi ali poleti. Sejemo na stalne grede tako, da je med posameznimi rastlinami od 25 do 30 cm prostora.

Razmnožujemo lahko tudi z delitvijo šopov. Takšen način je zelo uspešen in ga lahko izvajamo preko celega leta, priporočljivo pa ga je izvajati spomladi.

Uporaba: 

Ozimni luk nabiramo preko celega leta. Nabiramo zelene liste in čebulice, ki jih lahko uživamo surove ali kuhane. Ima močan okus po čebuli.

Deluje antibakterijsko in odvajalno. Čebulice se uporabljajo pri uničevanju notranjih zajedavcev.

Rastlina odganja žuželke in krte.

Opozorila: 

Ozimni luk je škodljiv psom, če ga zaužijejo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem