Okra, jedilni oslez

Abelmoschus esculentus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
april
maj
junij
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
avgust
september
oktober

Okra je enoletna stročnica, ki zraste do 100 cm visoko, izjemoma tudi do 200 cm. V naravnem okolju je trajnica, vendar pri nas ne preživi zime na prostem, zato jo gojimo kot enoletnico in izbiramo hitro zoreče sorte. Listi imajo premer od 10 do 20 cm. Imajo 5 do 7 listnih krp. Cvetovi imajo premer 4 do 8 cm. Cvetni listi so beli ali rumenkasti, na dnu pa imajo temno rdeč madež. Plod je 2 do 20 cm dolg strok, ki vsebuje številna semena. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji

Sorte: 

Pri nas gojimo enoletne hitro rastoče sorte, ki niso občutljive na dolžino dneva.

Rastišče: 

Jedilni oslez uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal, ki morajo biti bogata s hranili. Najbolj mu ustrezajo tla s pH od 6 do 7, slabše pa prenaša alkana tla. Potrebuje stalno vlažna tla na polnem soncu. Visoka zračna vlaga mu zelo koristi. Uspeva na toplih rastiščih, kjer je temperatura od 20 do 30 stopinj Celzija. Ne prenaša nizkih temperatur in ne preživi zime na prostem.

Nega: 

Okra potrebuje redno odstranjevanje plevela in zalivanje. Na vetrovnih rastiščih jo zaščitimo pred vetrom z vetrobranom. Redno gnojimo. Visoke rastline privežemo na opore. Ko rastline dosežejo višino 60 do 70 cm, odščipnemo vršičke, da spodbudimo razraščanje. Okra napadajo uši, gosenice in plesni.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni. Sejemo na grede na prosto, ko zunanja temperatura preseže 15 stopinj Celzija in minejo nevarnosti spomladanskih pozeb. Semena kalijo do 27 dni, kaljenje pa pospešimo, če semena za en dan namočimo v vodo. Ko so sejančki veliki 10 do 15 cm, jih presadimo na stalno mesto tako, da je med rastlinami od 30 do 60 cm prostora.

Uporaba: 

Nabiramo še ne povsem zrele stroke. Zreli stroki vsebujejo nitke. Stroke naberemo, ko so še živozeleni. Lahko jih shranimo do 10 dni na hladnem.

Stroke skuhamo samostojno ali pa jih dodamo juhi. Zrele stroke lahko zmeljemo in dodajmo različnim juham in omakam kot gostilo. Naberemo in skuhamo lahko tudi liste in cvetove.

Iz vlaken, ki jih pridobimo iz stebel, je mogoče izdelati papir in tkanino.

Opozorila: 

Stroki so poraščeni z dlačicami, ki dražijo kožo. Pri nabiranju naj občutljivi ljudje uporabljajo zaščitne rokavice.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem