Lubenica

Citrullus lanatus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Sejanje / sajenje: 
marec
april
Čas cvetenja: 
julij
avgust
Nabiranje: 
avgust
september

Lubenice

Lubenica je enoletna zelnata rastlina. Ima tanka, nagubana, razbrazdana in dlakava stebla, ki so dolga 3 do 4 metre, izjemoma pri nekaterih sortah tudi do 10 metrov in razrasla. Koreninski sistem je plitev in razvejan. Listi so 6 do 20 cm dolgi in 4 do 15 cm široki, običajno sestavljeni iz treh listnih krp. Obe listni ploskvi sta dlakavi. Na posamezni rastlini so ločeno moški in ženski cvetovi. Cvetovi so svetlo rumene barve izjemoma tudi zelenkaste. Plodovi so kroglasti ali podolgovati do 60 cm dolgi. Plod je jagoda. Zunanja lupina je zelene barve in rumenkasto ali svetlo zeleno pisana. Meso je pri večini sort rdeče barve. Semena so rjava, črna, rdeča, zelena ali bela in ploščata. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Lubenica je tropska in subtropska rastlina. Za uspešno rast potrebuje temperature od 25 do 30 stopinj Celzija. Uspeva na peščenih in ilovnato-peščenih tleh, ki so lahko kisla, nevtralna ali alkalna. Potrebuje polno sonce. Ne prenaša mokrih tal in je zelo odporna proti suši. Zmrzali ne prenese. Slabo prenaša visoko zračno vlago.

V Sloveniji uspeva na prostem le v nekaterih predelih, kjer se sadijo kultivarji, ki dobro uspevajo že pri nižjih temperaturah. Lahko jo gojimo pod plastično folijo.

Nega: 

Lubenice sejemo na setvene pladnje ali v lončke zgodaj spomladi v rastlinjaku. Ko zunanja temperatura doseže 22 stopinj Celzija, jih presadimo na zunanje grede. Med posameznimi rastlinami naj bo vsaj en meter prostora. Zaščitimo jih s plastično folijo. Redno gnojimo. Ko so poganjki dolgi 2 metra, odščipnemo vršičke glavnih poganjkov. Cvetove oprašujemo ročno, ali pa v času cvetenja odstranimo polivinil, da opraševanje opravijo žuželke. Ne zalivamo, temveč uporabimo zastirko za zadrževanje talne vlage. Ko se začnejo razvijati plodovi, jih podložimo s suho slamo ali leseno deščico za zaščito pred talno vlago, škodljivci in bolezni.

Pri visoki zračni vlagi lubenico napadejo različne plesni in virusi. Podvržena je napadom uši, sadne mušice in ogorčicam.

Razmnoževanje: 

S semeni zgodaj spomladi.

Uporaba: 

Lubenice dozorijo 10 do 15 tednov po sejanju. Zrelost plodov določimo tako, da nanje potrkamo. Če zadonijo, so zreli. Nabrane lubenice lahko shranimo za dva do tri tedne pri temperaturi okoli 10 stopinj Celzija.

Lubenice uživamo sveže. Ker imajo visoko vsebnost vode, lahko iz njih pripravimo osvežilen sok. Vsebujejo veliko pektina, zato jih dodajamo k drugemu sadju pri izdelavi marmelad.

Iz semen se pridobiva užitno olje. Olje se uporablja za izdelavo mil.

Semena se uporabljajo v medicinske namene. Skorja plodov se uporablja pri zdravljenju zastrupitve z alkoholom in pri diabetesu.

Zanimivosti: 

Plod lubenice vsebuje okoli 96 % vode.

Opozorila: 

Kalčki so strupeni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem