Limski fižol

Phaseolus lunatus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
april
maj
junij
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
avgust
september
oktober

Limski fižol je trajna zelnata stročnica s kratko življenjsko dobo. Običajno ga gojimo kot enoletnico. Zraste od 2 do 4 metre visoko, pritlikave sorte pa do 90 cm visoko. Listi so sestavljeni iz treh ovalnih lističev, ki so dolgi okoli 9 cm. V zgornjem delu rastline se nekateri listi lahko obarvajo vijolično. Cvetovi so bele ali rumenkaste barve v socvetjih. Iz njih se razvijejo od 5 do 15 cm dolgi zeleni ploščati stroki, ki vsebujejo 2 do 4 semena (fižole), ki so lahko dolgi od 1 do 3 cm, ovalni ali okrogli in beli ali temni. Žužkocvetka. Tla bogati z dušikom.

Sorte: 

Na trgu so vzpenjave in pritlikave sorte. Pritlikave zrastejo do 90 cm visoko in jih vzgajamo kot grmičke.

Rastišče: 

Limski fižol za uspešno rast potrebuje temperature med 18 in 30 stopinjami Celzija. Pri višjih temperaturah se zmanjša količina pridelka. Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki morajo biti dobro odcedna in na soncu. Ne prenaša prevelike vsebnosti dušika v tleh. Če je dušika preveč, cvetovi odpadajo. Na izpostavljenih mestih potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

Mladim rastlinam zagotovimo primerne opore. Redno zalivamo in zastiramo tla. Odstranjujemo plevel. Pritlikave sorte vršičkamo, da spodbujamo razrast.

Limski fižol je podvržen napadom gosenic, uši, belih mušic, plesni, glivične listne pegavosti in virusom.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni. Semena pred sajenjem za 12 ur namočimo v mlačno vodo. Sejemo na stalno mesto, ko temperature presežejo 18 stopinj Celzija, tako da je med semeni okoli 50 cm prostora. Semena kalijo 10 dni. Sejemo lahko v rastlinjak na setvene pladnje ali v lončke. Ko so sejančki veliki 15 cm, jih presadimo na prosto na stalne grede.

Uporaba: 

Nabiramo mlade, nezrele stroke, ki jih skuhamo. Mlada semena lahko izluščimo in jih uporabimo namesto graha. Stroke lahko zmrznemo.

Stroki dozorijo 12 do 16 tednov. Fižol izluščimo in shranimo na hladnem. Pred uživanjem semena fižola dobro skuhamo, da uničimo strup. Fižol lahko posušimo in zmeljemo ter ga primešamo moki za kruh.

Opozorila: 

Surova zrela semena – fižoli – so strupena. Pred uživanjem jih temeljito skuhamo, da strup razpade.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem