Lablab, hijacintni fižol, kitajski fižol, indijski fižol, egipčanski fižol

Lablab purpureus
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Sejanje / sajenje: 
maj
junij
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
avgust
september
oktober

Hijacintni fižol je stročnica. Je kratkoživa trajnica, ki jo gojimo kot enoletnico. Zraste od 4 do 6 m visoke. Pritlikave sorte zrastejo do 1 m visoko. Korenine lahko sežejo do 2 m globoko. Stebla so debela, na njih pa so premenjalno nameščeni pernato sestavljeni listi s tremi lističi, ki so dolgi do 15 cm. Cvetovi so v grozdastih socvetjih rožnate barve. Lahko so tudi vijolične ali bele barve. Iz cvetov se razvijejo temno rdeči stroki dolgi do 20 cm. Vsebujejo jajčasta semena dolga okoli 1 cm. Semena so lahko pisana ali enobarvna. Lahko so bela, rdečerjava ali črna. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Lablab potrebuje za rast temperature od 18 do 30 stopinj Celzija in visoko zračno vlažnost. Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna, bogata s humusom in revna z dušikom. Potrebuje vlažna tla na polnem soncu in zavetni legi. Zime ne preživi na prostem, saj ne prenese temperatur pod 9 stopinj Celzija.

Nega: 

Hijacintni fižol vzgajamo ob oporah, ki morajo biti visoke od 2 do 6 metrov. Redno odstranjujemo plevel, zalivamo in zastiramo tla. Poganjke redno vežemo na opore. Pritlikave sorte redno vršičkamo, da spodbujamo razrast.

Hijacintni fižol napadajo uši, gosenice, ogorčice, plesni, glivična listna pegavost in virusi.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni. Semena pred sajenjem za 2 uri namočimo v mlačno vodo. Sejemo na stalno mesto, ko temperature presežejo 18 stopinj Celzija. Semena kalijo 2 do 4 tedne. Sejemo lahko v rastlinjak na setvene pladnje ali v lončke. Ko so sejančki veliki 15 cm, jih presadimo na prosto na stalne grede. Semena lahko sadimo tudi na stalne grede. Med rastlinami naj bo 30 do 100 cm prostora.

Uporaba: 

Lablab dozori 10 do 14 tednov po sejanju, lahko pa nabiramo mlade stroke po 6 do 9 tednih po sejanju. Semena lahko zamrznemo.

Semena uživamo vedno dobro kuhana, da uničimo strup. Uporabljamo jih za pripravo različnih jedi.

Lablab lahko sadimo tudi kot okrasno rastlino v posode ali na cvetlične grede ob opore. Je privlačna rastlina zaradi barve cvetov in strokov ter listov.

Zanimivosti: 

Sveža semena vsebujejo okoli 12 % vode.

Opozorila: 

Surova semena hijacintnega fižola so strupena. Pred uživanjem jih skuhamo, da strup razpade.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem