Kitajsko zelje

Brassica rapa var pekinensis
Tip rastline: 
Sejanje / sajenje: 
maj
junij
Nabiranje: 
avgust
september
oktober
november

Kitajsko zelje je dvoletnica, ki pa jo običajno gojimo kot enoletnico. Ustvari pokončno in trdo glavo, ki je sestavljena iz številnih listov, ki imajo dobro izražene bele listne žile. Barva listov je od temno zelene pa do rumenkaste ali bele. Listi so krhki. Odvisno od sorte zraste od 25 do 50 cm visoko. Žužkocvetka, oprašujejo čebele in čmrlji.

Rastišče: 

Kitajsko zelje dobro uspeva na ilovnatih in glinenih vrtnih tleh, ki so lahko kisla, nevtralna ali pa alkalna. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci. Potrebuje dobro odcedna in s hranili bogata vrtna tla. Bolje mu ustrezajo zavetna rastišča. Najbolje uspeva pri temperaturi od 18 do 20 stopinj Celzija.

Nega: 

Kitajsko zelje sejemo konec maja in junija. Bolj zgodnje sejanje vodi v zgodnejše cvetenje, kar pa ni zaželeno. Sejemo ga na setvene grede ali na setvene pladnje. Na stalno mesto sejančke presadimo po 3 do 4 tednih. Med posameznimi rastlinicami naj bo okoli 30 cm prostora.

V sušnih obdobjih redno zalivamo.

Kitajsko zelje napadajo različni škodljivci, je pa odporno proti glivičnim boleznim. Zaščitit ga moramo pred polži.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi.

Uporaba: 

Nabiramo glave ali posamezne liste kitajskega zelja. Zrelo je 8 do 10 tednov po sejanju. Ko naredi glave, te porežemo 2 do 3 cm nad tlemi. Iz ostankov bodo pognali novi listi. Če zacveti, še naprej nabiramo posamezne liste.

Liste uživamo surove ali kuhane. Užitni so mladi in stari listi. Zaužijemo jih takoj po nabiranju, lahko pa jih shranimo in posušimo za kasneje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem