Kitajski brokoli

Brassica rapa var. alboglabra
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Sejanje / sajenje: 
april
maj
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Kitajski brokoli je pokončna enoletnica, ki zraste do 50 cm visoko. Ima do 2 cm debele cvetne peclje. Listi so ovalni, zeleni ali modro zeleni, svetleči in nekoliko zgubani. Cvetovi so v socvetjih, vendar ne tvorijo trdnih socvetij kot brokoli. Cvetovi so majhni in rumeni. Žužkocvetka.

Sorte: 

Različne sorte se med seboj razlikujejo po videzu.

Rastišče: 

Kitajski brokoli uspeva na ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje s hranili in organsko snovjo bogata tla, ki so vlažna in dobro odcedna. Višje poletne temperature mu ne škodijo. Potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

Kitajski brokoli sejemo na prosto od aprila do septembra. Sejemo na grede na stalno mesto ali pa na setvene grede. Sejančke s setvenih gred presadimo na stalno mesto po približno treh tednih. Če želimo pobirati mlade rastline, jih sadimo okoli 15 cm narazen, če pa želimo pobirati odrasle rastline, pa jih sadimo 30 cm narazen.

V sušnem vremenu redno in izdatno zalivamo. Redno odstranjujemo plevel.

Pri starejših rastlinah odrežemo cvetna stebla. Če rastline pustimo, se bodo razvila stranska stebla, ki jih bomo lahko kasneje ponovno nabrali.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Nabiramo cvetna stebla, preden cvetovi zacvetijo in liste. Uporabljamo jih v azijski kuhinji za pripravo različnih jedi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem