Feferoni, pekoča paprika

Capsicum frutescens
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
Sejanje / sajenje: 
februar
marec
april
Čas cvetenja: 
avgust
september
Nabiranje: 
september
oktober

Feferoni so do 2 metra visoka trajnica. Stebla so običajno zelnata, lahko pa v starosti olesenijo. Feferoni so močno razvejani. Listi so temno zeleni, ovalni do jajčasti z gladkim ali nekoliko nažaganim listnim robom. Cvetovi so bele barve. Plodovi rastejo pokončno. Običajno so 2 do 3 cm dolgi. Zreli so rumene ali, pogosteje, rdeče barve.

Sorte: 

Iz kultivarja tabasko izdelujejo tabasko

Rastišče: 

Feferoni ali pekoča paprika uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedno, stalno vlažno zemljo bogato s hranili. Ker je rastlina tropskega in subtropskega območja, nizkih temperatur ne prenaša.

Nega: 

Redno zalivamo. S tem preprečimo odpadanje popkov in listov. Zastiramo, da omogočimo zadrževanje talne vlage in preprečimo pojav plevela. Redno gnojimo.

Pekoče paprike napadajo uši, tripsi in rdeči pajek.

Jeseni feferone presadimo v lonček in prezimimo v rastlinjaku ali hladnejših notranjih prostorih.

Razmnoževanje: 

Pekočo papriko sejemo ob koncu zime ali zelo zgodaj spomladi na setvene pladnje s kompostom, ki jih imamo v rastlinjaku. Seme kali 3 do 4 tedne pri temperaturi 20 stopinj Celzija. Sejančke prepikiramo v lončke, kjer jih vzgajamo, do pozne pomladi, ko jih presadimo na grede. Na gredah naj bo med posameznimi rastlinami okoli 50 do 70 cm prostora.

Uporaba: 

Trgamo zrele plodove, ki jih lahko uporabimo sveže, posušimo, ali pa zamrznemo. Uživamo sveže, kuhane ali sušene. Sušene feferone lahko zmeljemo v prah, ki ga dodajamo jedem kot začimbo. Plodovi so pekočega okusa.

Posušeni plodovi delujejo kot poživilo. Če plodove podrgnemo po koži, delujejo kot anestetik.

Zanimivosti: 

Pekoča paprika izvira iz Južne ali Srednje Amerike, kjer še vedno uspeva v divjini.

Opozorila: 

Stik kože z rastlinskim sokom pekoče paprike lahko povzroči kožno reakcijo in nastanek mehurjev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem