Navadni tolščak, portulak

Portulaca oleracea
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Sejanje / sajenje: 
maj
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september
oktober

Navadni tolščak

Navadni tolščak je enoletno zelišče, ki zraste do 40 cm visoko. Stela so rdečkaste barve in gladka. Listi so jajčasti, gladki in mesnati. Poleti se med listi pojavijo drobni rumeni cvetovi, ki imajo premer do 6 mm. Cvetovi se odprejo v sončnih jutrih in se po nekaj urah zaprejo. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Navadni tolščak uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Najbolje uspeva na vlažni, dobro odcedni in s hranili bogati zemlji. Prenaša tudi revna tla in sušo, vendar v sušnih razmerah ne razvije kakovostnih listov za uživanje. Uspeva na polnem soncu in ne prenaša sence. Potrebuje toplo rastišče. Zime na prostem ne preživi.

Nega: 

Sejemo na prosto maja. Pred sejanjem zemljo dobro pognojimo s kompostom. Redno zalivamo, da tvori čim več mesnatih listov. Jeseni ga lahko presadimo v posode in ga vzgajamo na okenski polici v kuhinji ali dnevni sobi. Redno odstranjujemo plevel.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Navadni tolščak sejemo na zeliščne grede ali na grede v zelenjavnem vrtu. S čebulo se ne razume najbolje, zato ga z njo ne mešamo.

Nabiramo liste. Prvič jih naberemo 6 do 8 tednov po sejanju, nato pa nabiranje ponavljamo vsake tri tedne do jeseni. Uporabimo le sveže listje. Po cvetenju dobi listje kisel okus.

Navadni tolščak uporabljamo za solate, juhe in omake. Čaj iz listov navadnega tolščaka pomirja in ugodno vpliva na prebavni trakt. Blaži glavobol. S svežimi listi blažimo opekline in pike žuželk.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem