Velecvetna tunbergija

Thunbergia grandiflora
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
modra
vijolična
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Velecvetna tunbergija je vednozelena trajna vzpenjavka, ki ima poganjke dolge do 20 metrov. Steblo je štirioglato in pri mladih rastlinah močno dlakavo. Steblo lahko v spodnjem delu oleseni. Razvije globok koreninski sistem. Listi so veliki. Dolgi so od 6 do 20 cm in široki od 3 do 14 cm. Lahko so jajčaste, suličaste ali trioglate oblike. Cvetovi so vijolični ali modri, premera okoli 8 cm. V središču so rumenkasti in oblikovani v okoli 4 cm dolgo cev. Iz cvetov se razvijejo kapsule iz katerih se, ko dozorijo, semena izstrelijo nekaj metrov daleč. Rastlina razvije veliko število cvetov. V cvetju je vse poletje. Žužkocvetka.

Sorte: 

Priljubljene so sorte z modrimi in belimi cvetovi.

Rastišče: 

Uspeva na ilovnatih dobro odcednih vrtnih tleh. Potrebuje vlažna tla na polnem soncu. Ne prenaša temperatur pod 10 stopinj Celzija. Potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

Ker velecvetna tunbergija ne uspeva pri temperaturah pod 10 stopinj Celzija, jo gojimo v zmernem ali toplem zimskem vrtu ali pa jo gojimo v posodi in jo za čas neprimernih temperatur prenesemo v bivalne prostore.

V rastni sezoni redno gnojimo in zalivamo. Redno obrezujemo, da se prekomerno ne razraste.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni in zelenimi potaknjenci.

Uporaba: 

Zaradi posebnih zahtev glede temperature je tunbergija predvsem primerna za terase in balkone. Z njo lahko popestrimo robove terase ali vogale. Gojimo jo lahko tudi v zmernem in toplem zimskem vrtu, kjer pa jo moramo intenzivno obrezovati, da se ne razraste preveč.

Zanimivosti: 

V Avstraliji in na Havajih je zelo invazivna rastlina, ki v naravnem okolju povzroča veliko škodo avtohtonemu rastlinstvu. Izvira iz Indije.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem