Glicinija, kitajska visterija

Wisteria sinensis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
april
maj
september

Glicinija - Wisteria sinensis

Glicinija ali kitajska glicinija je do 20 m visoka lesnata ovijava listopadna vzpenjavka. Rast poganjkov je levosučna. Deblo lahko doseže do 20 cm premera. Raste zelo hitro in potrebuje oporo za rast v višino. Lihopernato sestavljeni listi so dolgi 25 do 30 cm in sestavljeni iz 7 do 13 podolgovatih zašiljenih lističev. Lističi so veliki od 5 do 8 cm. Cvetovi so modrovijolični, združeni v do 30 cm dolga grozdasta socvetja in dišeči. Cveti spomladi in manj intenzivno še na začetku jeseni. Plodovi so dlakavi stroki s ploščatimi semeni.

Sorte: 
  • 'Alba' – beli cvetovi.
  • 'Black Dragon' – temno škrlatni cvetovi.
Rastišče: 

Dobro uspeva na vseh vrstah dobro odcednih tal, ki so sveža in s hranili bogata. Dobro uspeva na kislih tleh. Potrebuje polno sonce, veliko toplote in zavetje pred vetrom. Mraz prenaša dobro.

Nega: 

Glicinijo je treba v sušnih obdobjih redno zalivati, da se tla ne izsušijo. V mladosti potrebuje redno zalivanje. Da se preveč ne razraste, jo je treba redno obrezovati. Gnojimo zmerno. Pri premočnem gnojenju raste še hitreje in manj cveti. S popki se prehranjujejo vrabci, zato jih po potrebi ustrezno zaščitimo.

Razmnoževanje: 

Glicinijo razmnožujemo s cepljenjem pozimi. Jeseni in spomladi lahko posejemo semena, vendar pa iz semen vzgojene rastline zacvetijo šele po 20 letih.

Uporaba: 

Glicinijo sadimo ob različnih oporah in ograjah, po katerih se lahko vzpenja. Primerna je za pergole in senčnice.

Opozorila: 

Cvetovi, lubje in plodovi glicinije so strupeni.

Glicinija zelo agresivno raste, zato jo je treba redno obrezovati. Na leto lahko posamezni poganjki zrastejo tudi do 2 metra.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem