Vodna hijacinta

Eichhornia crassipes
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
oktober

Vodna hijacinta je trajna plavajoča vodna rastlina. Vzpne se lahko do 1 meter nad vodno površino. Podvodni listi imajo mehurčke, ki omogočajo lebdenje. Listi nad vodo so jajčasti do okrogli s premerom med 10 in 20 cm. Cvetovi so na steblih v socvetjih po 8 do 15 skupaj. So vijolične ali rožnate barve.

Rastišče: 

Uspeva v vodi do globine 15 cm ali v močvirnatem delu. Potrebuje stalno namočenost. Dobro uspeva na glinenih tleh s stoječo vodo in apnenčasto podlago, uspeva pa tudi na ilovnatih in peščenih tleh. Zemlja mora biti bogata s hranili. Ustrezajo ji sončna in polsenčna rastišča.

Nega: 

Za rast potrebuje temperaturo najmanj 12 stopinj Celzija. Jeseni jo prenesemo v hladen rastlinjak ali zimski vrt, kjer jo hranimo v vodi. Preko poletja redno odstranjujemo rastline, če se preveč namnožijo.

Razmnoževanje: 

Z delitvijo.

Uporaba: 

Vodna hijacinta je priljubljena zaradi zanimivih cvetov in videza. Uporabljamo jo za olepšanje večjih ribnikov in naravnih bazenov.

Zanimivosti: 

Vodna hijacinta se uporablja za čiščenje onesnaženih jezer in ribnikov. Veže različne polutante, med drugim tudi živo srebro in svinec. Uspešno odstranjuje prekomerne količine dušika in fosforja.

Zaradi hitre rasti in hitrega razmnoževanja se uporablja kot biomasa za bioplinarne, za proizvodnjo etanola, gnojil itd.

Opozorila: 

Vodna hijacinta je zelo hitro rastoča rastlina, ki se zelo hitro razmnožuje, če so temperature ugodne. Pri nas se lahko preko poletja močno razraste, zime na prostem pa ne preživi, zato jo lahko nadzorujemo. Kjer so pogoji ugodni, se lahko število rastlin podvoji v 14 dnevih.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem