Vodna kreša

Nasturtium officinale
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
Nabiranje: 
marec
april
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Vodna kreša
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Vodna kreša je trajno zelišče, ki raste v vodi ali na mokrih tleh. Rastlina razvije do 70 cm dolge poganjke, s katerimi se širi po vodni površini. Suličasti listi se razvijejo na poganjkih nad in pod vodo. Listna površina je svetleča. Nameščeni so premenjalno. Drobni beli cvetovi so v grozdastih socvetjih.

Rastišče: 

Uspeva v vodi ali posodah, napolnjenih z vodo. Ne prenese hitro tekoče vode. Najbolj ji ustreza voda, ki priteče z apnenčaste podlage. Uspeva na glinenih ali ilovnatih zamočvirjenih tleh. Če je v vodi, potem uspeva tako na soncu kot tudi v polsenci ali senci. Na močvirnih rastiščih ne prenaša polnega sonca. Prenese temperature do -15 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna, če uspeva v vodi. Na močvirnih tleh potrebuje zaščito preko zime. Se zelo hitro širi z vegetativnimi poganjki, zato jo v ribnikih redno odstranjujemo.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi. Vegetativno. Že iz enega odtrganega lista lahko zraste nova rastlina.

Uporaba: 

Vodno krešo največkrat gojimo v posodah ali v ribnikih. V ribniku se bo hitro razrasla, zato jo moramo redno odstranjevati.

Nabiramo mlade liste, ki jih uporabimo sveže ali skuhamo. Pred uporabo liste zelo dobro umijemo. Uporabljamo jih za solato in juhe.

Vodna kreša zelo dobro vpliva na ledvice, jetra in žolčnik. Vsebuje veliko vitamina C.

Opozorila: 

V prehrani uporabljamo le vodno krešo, ki jo vzgojimo v posodah s čisto vodo. Kreše iz ribnikov in močvirnatih tal ne uporabljamo, če v bližini gnojimo. Z vodno krešo se prenašajo številni zajedalci, vključno z metljajem.

Uživanje vodne kreše nevtralizira delovanje nekaterih zdravil, zato je ne uživamo, kadar jemljemo zdravila.

Uživanje več kot 20 g vodne kreše na dan ima lahko negativen učinek na delovanje ledvic.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem