Zlatorumena rudbekija

Rudbeckia fulgida
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Zlatorumena rudbekija

Zlatorumena rudbekija na vrtu

Zlatorumena rudbekija je zelnata trajnica, ki zraste od 60 do 120 cm visoko. Tvori kratke živice na koncu katerih se razvijejo vednozelene listne rozete. Stebla in listi so pokriti z dlačicami. Listi so nameščeni premenjalno. Listi na steblu so enostavni, jajčasti do suličasti z nažaganim ali gladkim listnim robom. Cvetovi so cvetni koški s temno rjavim osrednjim delom in zlatorumenimi listi, ki imajo lahko bolj oranžni odtenek. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji. Privablja ptice.

Sorte: 

Pri nas je najbolj razširjena sorta 'Goldsturm,' ki zraste do 60 cm visoko in dobro prenaša sušo.
 

Rastišče: 

Zlatorumena rudbekija uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje vlažna in dobro odcedna vrtna tla na polnem soncu ali v polsenci. Dobro prenaša nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. V sušnih obdobjih redno zalivamo. Jeseni po cvetenju porežemo do tal. Težave lahko povzročajo uši.

Razmnoževanje: 

Uspešno razmnožujemo z delitvijo spomladi ali jeseni. Spomladi lahko razmnožujemo tudi s semeni. Na ugodnem rastišču se sama intenzivno razmnožuje.

Uporaba: 

Zlatorumena rudbekija je zaradi videza cvetov zelo priljubljena trajnica. Zelo dobro se obnese v jesenskih zasaditvah z drugimi jesenskimi trajnicami. Sadimo jo za obrobke in v večjih ali manjših skupinah na grede. Uspeva tudi v posodah. Svoje mesto lahko najde tudi v naravnem vrtu.

Uporabljamo za rezano cvetje.

Opozorila: 

Zelo intenzivno se širi po vrtu z odganjanjem iz korenin in s semeni. Redno jo moramo nadzorovati, da ne preraste drugih rastlin.

V Sloveniji je invazivna vrsta, zato jo v naravi zatiramo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem