Zlati šebenik, zlatenec

Erysimum cheiri
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
pisana
rjava
oranžna
rdeča
rumena
Čas cvetenja: 
april
maj
junij

Dišeči zlati šeboj
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Zlati šebenik ali zlatenec je trajnica, ki pa jo pogosto gojimo kot dvoletnico. Rastlina razvije eno ali več močno razvejanih stebel, ki dosežejo višino od 20 do 60 cm izjemoma tudi do 80 cm. Listi so ozki, suličasti in premenjalno nameščeni na steblih. Dolgi so do 10 cm, v nekaterih primerih dosežejo dolžino do 20 cm. Na vrhu stebla so v grozdastih socvetjih močno dišeči cvetovi. V posameznem socvetju je od 10 do 30 cvetov. Cvetovi so lahko enobarvni ali pisani v odtenkih rumene, oranžne, rdeče in rjave barve. Njihov premer je okoli 2 cm. Semena so v strokih. Žužkocvetka, oprašujejo čebele, čmrlji in muhe. Rastlina privlači številne žuželke.

Sorte: 
  • 'Harpur Crewe' – nizka rast, listi rumene barve,
  • 'Sunset Primrose' – cvetovi najprej živo rumene nato pastelno rumene barve,
  • 'Sunset Apricot' – rožnati popki, cvetovi kremasto rumene marelične barve.
Rastišče: 

Zlati šebenik uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa naj bodo dobro odcedna. Dobro uspeva na apnenčastih in revnih tleh. Ne prenaša s hranili bogatih tal. Slabše uspeva na kislih tleh. Potrebuje polno sonce. Prenaša zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Gnojimo skromno spomladi. Potrebuje zaščito pred polži.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Sejemo na grede, ko se dovolj segrejejo. Semena kalijo do 3 tedne. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo na stalna mesta.

Uporaba: 

Zlati šebenik je odličen za sajenje na spomladanske grede. Dobro se obnese z mačehami, tulipani in spominčicami. Sadimo ga na grede v manjše in večje skupine in za obrobke. Uspeva tudi na suhozidih. Sadimo ga v posode. Primeren je za gojenje na terasah in okenskih policah.

Uporablja se za rezano cvetje.

Kljub strupenosti ima številne zdravilne lastnosti. Uporabljamo ga v zelo majhnih količinah za zdravljenje bolezni srca, impotence, paralize, poškodb oči, bronhitisa in vročine.

Zanimivosti: 

Zlati šebenik običajno gojimo kot dvoletnico, ker je nagnjen k temu, da po cvetenju odmre. TO je verjetno posledica preveč intenzivnega cvetenja, ki rastlino izčrpa do smrti.

Opozorila: 

Rastlina je strupena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem