Vrtna krizantema, malocvetna krizantema

Dendranthema × grandiflorum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
oranžna
rdeča
rožnata
rumena
vijolična
zelena
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Vrtna krizantema ali malocvetna krizantema je zelnata trajnica, ki zraste od 20 do 150 cm visoko. V spodnjem delu lahko stebla olesenijo. Listi so jajčasti, pernato deljeni, usnjati in relativno debeli. Dolgi so do 6 cm. Ker je križanec, je barva cvetov odvisna od sorte. Privablja metulje.

Sorte: 

V Evropi je več kot 1.000 različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po barvi in obliki cvetov. Nekatere sorte imajo enostavne cvetove, druge polne.

Rastišče: 

Vrtna krizantema uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna tla na zavetni in sončni legi. Nekatere sorte ne preživijo zime na prostem.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Vsakih nekaj let jo spomladi razdelimo, da ohranja vitalnost. Sorte, ki ne preživijo zime na prostem, jeseni prestavimo v rastlinjak, kjer temperature ne padejo pod ledišče.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni zgodaj poleti. Posejemo na setvene grede. Semena kalijo 10 do 20 dni. Da zagotovo skalijo, jih pred setvijo za 21 dni shranimo v hladilniku pri temperaturi 4 do 5 stopinj Celzija. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke ali pa na stalna mesta.

Spomladi lahko razmnožujemo z delitvijo. Rastline izkopljemo, razdelimo in posadimo na stalna mesta ali v posode

Uporaba: 

Vrtna krizantema je priljubljena okrasna trajnica zaradi privlačnih cvetov. Sadimo jo na grede, za obrobke, v posode. Lahko jo posadimo posamično ali pa v skupinah.

Cvetove lahko uporabljamo za rezano cvetje in suho cvetje.

Vrtna krizantema iz zraka odstranjuje različne strupe. Zelo je učinkovita pri odstranjevanju formaldehida, benzena in amonijaka. Uporabljamo jo kot lončnico v notranjih prostorih

Zanimivosti: 

Vrtna krizantema je križanec različnih staršev, ki izvirajo iz vzhodne Azije. Pojavila se je okoli leta 500 pr. n. št. V 17. stoletju je bilo poznanih že preko 500 sort, od začetka 20. stoletja pa je znanih več kot 1.000 različnih sort.

Opozorila: 

Stik z rastlino lahko povzroči kožno reakcijo pri občutljivih ljudeh.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem