Vretenčaste lepe očke, vretenčnik

Coreopsis verticillata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
julij
avgust

Vretenčaste lepe očke so zelnata trajnica, ki zraste od 60 do 100 cm visoko. Tvorijo koreniko, s katero se širijo. Stebla so razmeroma tanka. Listi so nameščeni nasprotno ali premenjalno. Listne krpe so igličaste z globokimi zarezami. Cvetovi so rumeni in imajo premer okoli 5 cm. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji.

Sorte: 
  • 'Grandiflora' – čokate rasti, zraste do 60 cm visoko;
  • 'Moonbeam' – čokate rasti, zraste do 50 cm visoko, cvetovi so svetlo rumeni;
  • 'Zagreb' – zelo drobno razdeljeni listi.
Rastišče: 

Vretenčaste lepe očke uspevajo na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebujejo vlažna in dobro odcedna tla. Uspevajo na revnih tleh in dobro prenašajo sušo. Potrebujejo polno sonce, uspevajo pa tudi v polsenci. Bolj jim ustrezajo zavetna in topla rastišča.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo čas cvetenja. Jeseni lahko rastline porežemo. Glavna nadloga so polži. Če sadimo v posode, moramo redno zalivati.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni ali delitvijo spomladi.

Uporaba: 

Vretenčaste lepe očke sadimo v večjih ali manjših skupinah na grede s trajnicami. Nižje rastoče sorte se uporabljajo kot pokrovne rastline. Lahko jih sadimo v posode in viseče košare. Primerne so za sajenje na robovih oz. za obrobke.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem