Vrbolistna sončnica

Helianthus salicifolius
Tip rastline: 
Čas cvetenja: 
september
oktober

Vrbolistna sončnica je zelnata trajnica, ki zraste do 250 cm visoko, izjemoma lahko zraste tudi višje. Steblo je pokončno, zeleno ali rdečkasto in brez dlačic. Listi so nameščeni premenjalno. So črtalasti ali rahlo suličasti. Dolgi so od 8 do 21 cm in široki do 1,5 cm. Listni rob je drobno nažagan. Na posamezni rastlini se razvije socvetje s 6 do 15 rumenimi cvetovi. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Vrbolistna sončnica uspeva na ilovnatih vrtnih tleh, ki so nevtralna ali alkalna. Na glinenih in pečenih tleh slabo uspeva. Potrebuje dobro odcedna in vlažna tla. Dobro prenaša revna tla, vendar na njih doseže nižje višine. Bolje kot druge sončnice prenaša sušo. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci.

Nega: 

Po cvetenju porežemo stebla do tal. Mlade rastline potrebujejo zaščito pred polži.

Razmnoževanje: 

Vrbolistno sočnico najpogosteje razmnožujemo z delitvijo jeseni ali spomladi. Rastlino izkopljemo in razdelimo njen koreninski sistem. Posamezne rastline takoj posadimo na stalno mesto.

Jeseni lahko naberemo semena, ki jih posejemo na prosto spomladi.

Uporaba: 

Vrbolistno sončnico sadimo v skupinah na grede, v posode, za obrobke in tudi na brežine. Zelo dobro se obnese v kombinaciji s pozno cvetočimi okrasnimi travami. Lahko jo kombiniramo z jesenskimi astrami, ki jih zasadimo pred sončnice.

Uporabljamo za rezano cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem