Volnenec, volnati čišljak

Stachys byzantina
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
junij
julij

Volnenec je zelnata trajnica, ki zraste od 15 do 60 cm visoko. Listi so ovalni in prekriti z volnenimi dlačicami, ki jim dajejo siv oz. belkast videz. Spodnja listna ploskev je srebrnkasta. Listi so dolgi 5 do 10 cm, mesnati in nekoliko ukrivljeni. Na steblo so nameščeni nasprotno. Listi v rozeti so podolgovato eliptični, dolgi do 10 cm in široki do 2,5 cm. Cvetovi so drobni, vijolične ali škrlatne barve. Rastlina privlači metulje.

Sorte: 

'Big Ears' – listi do 25 cm dolgi.
'Primrose Heron' – listi spomladi rumeni.
'Silver Cartpet' – sivo beli listi, zraste do 20 cm visoko, odlična kot pokrovna rastlina.
'Striped phantom' – marmorirani listi.

Rastišče: 

Volnati čišljak ali volnenec dobro uspeva na apnenčastih, peščenih in ilovnatih tleh. Potrebuje dobro odcedna tla na sončnem ali polsenčnem rastišču. Na mokrih in preveč vlažnih tleh ne uspeva. Dobro prenaša sušna obdobja. Uspeva na revnih tleh. Prenaša zimske temperature pod -20 stopinjami Celzija. Sadimo na razdalji od 30 do 90 cm.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Zmerno gnojimo. Vsake dve do štiri leta razdelimo. V zimskem času potrebuje zaščito pred pretirano količino vode. Radi jo napadejo polži. Redno odstranjujemo poškodovane in suhe liste.

Razmnoževanje: 

Najbolj uspešno je razmnoževanje z delitvijo. Delimo spomladi. Razmnožujemo lahko tudi s semeni, vendar je ta način manj pogost.

Uporaba: 

Volnenec je odlična pokrovna rastlina. Uporabljamo ga za cvetlične grede, za ozelenitev brežin, za obrobke itd. Dobro se obnese kot pokrovna rastlina pod vrtnicami in manjšimi grmovnicami. Zelo dobro se obnese v skalnjaku.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem