Velikoglavi glavinec

Centaurea macrocephala
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust

Velikoglavi glavinec je zelnata trajnica, ki zraste od 50 do 150 cm. Steblo je debelo in nerazvejano. Izrašča iz korenike. Svetlo zeleni listi so gosto nameščeni po celotnem steblu. Listi so suličasti do jajčasti, zelene barve in zašiljeni. So sedeči in premenjalno nameščeni. Dosežejo dolžino 10 do 30 cm. Cvetovi so rumene barve in imajo premer od 3 do 6 cm. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Velikoglavi glavinec dobro uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje vlažna in dobro odcedna tla na polnem soncu. Uspeva tudi v polsenci. Dobro prenaša zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšujemo cvetenje. Po cvetenju lahko rastlino porežemo. V sušnem obdobju redno zalivamo. Presajanja in delitve ne prenaša dobro, zato ga sadimo na stalno mesto. Sicer zelo robustna rastlina, ki ne potrebuje veliko nege.

Razmnoževanje: 

Spomladi razmnožujemo s semeni. Posejemo jih v lončke ali grede. Ko sejančki na gredi dosežejo primerno višino, jih presadimo v lončke. Poleti presadimo na stalne grede.

Razmnožujemo lahko tudi spomladi in jeseni z delitvijo. Ker velikoglavi glavinec ne prenaša dobro delitve in presajanja, je ta način manj uspešen.

Uporaba: 

Velikoglavi glavinec sadimo za obrobke in na gred s trajnicami. Sadimo ga v manjših skupinah, po nekaj rastlin skupaj. Zaradi velikosti je bolj primeren za zadnji del gred. Dobro se obnese v naravnem in kmečkem vrtu.

Primeren je za rezano cvetje in za suho cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem