Velikocvetni vimček

Epimedium grandiflorum
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
bela
rožnata
rumena
vijolična
Čas cvetenja: 
maj
junij

Velikocvetni vimček ali velikocvetna lipica je zelnata trajnica, ki zraste do 30 cm visoko. Tik pod površino tal naredi koreniko. Ima grmičasto rast. Stebla so rdeče barve. Listi so sestavljeni iz devet temno zelenih srčastih lističev. V mladosti so rdečkaste barve. Cvetovi imajo 4 venčne liste in in so zvezdaste oblike. Cvetovi so lahko vijolični, rožnati, rumeni ali beli. Žužkocvetka. Oprašujejo čmrlji in čebele.

Sorte: 

'Lilafee' – cvetovi škrlatne barve.
'Nanum' – zraste do 20 cm visoko, cvetovi premera 3 cm in bledo rožnate barve.
'Rose Queen' – veliki temno rožnati cvetovi.

Rastišče: 

Velikocvetni vimček uspeva na ilovnatih in glinenih vrtnih tleh, ki pa morajo biti dobro odcedna in bogata s humusom. Potrebuje stalno talno vlago in polsenco. Slabše uspeva na apnenčastih tleh. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija. Potrebuje zaščito pred vetrom.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. Po potrebi zalivamo. Konec zime porežemo listje do tal, da se bo razvilo novo in lepše. Vsake tri do štiri leta izkopljemo in razdelimo. Po potrebi zaščitimo pred poznopomladanskimi pozebami.

Razmnoževanje: 

Običajno razmnožujemo z delitvijo takoj po cvetenju ali pa jeseni. Semena lahko posejemo takoj po cvetenju.

Uporaba: 

Velikocvetni vimček sadimo zaradi privlačnih listov in cvetov. Dobro se obnese pod drevesi, kjer je večji del dneva senca. Sadimo ga na grede, za obrobke, kot pokrovno rastlino in v skalnjaku. Zelo je primeren za naravni vrt.

Mladi listi so užitni, če jih skuhamo.

Nadzemni deli rastline se uporabljajo za zniževanje ravni sladkorja v krvi, za zdravljenje previsokega krvnega tlaka, kroničnega bronhitisa in impotence. Povečuje spolno slo in se uporablja kot afrodiziak.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem