Velecvetne lepe očke

Coreopsis grandiflora
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
julij
avgust

Velecvetne lepe očke so trajnica, ki pa nima dolge življenjske dobe. Se močno razrastejo in hitro širijo s semeni. Koreninski sistem je razvejan in ima korenike, iz katerih poženejo nove rastline. Zrastejo od 45 do 60 cm visoko. Listi so nameščeni nasprotno ali premenjalno. Listne krpe so igličaste z globokimi zarezami. Listi so dolgi do 8 cm in široki do 5 cm. Cvetovi so na golih steblih. Široki so do 7 cm. So rumene barve s temno rumenim središčem. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji.

Sorte: 
  • 'Kelvin Harbutt' – središče cvetov je rjavkaste barve;
  • 'Sunray' – zlatorumeni dvojni cvetovi.
Rastišče: 

Velecvetne lepe očke uspevajo na vseh vrstah apnenčastih in nevtralnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna in bogata s hranili. Potrebujejo zavetno lego na polnem soncu ali v polsenci. Dobro prenašajo sušo.

Nega: 

Redno gnojimo. Odcvetele cvetove odstranjujemo, da podaljšujemo čas cvetenja. Potrebujejo zaščito pred polži, ki jih radi pojedo.

Razmnoževanje: 

Velecvetne lepe očke se razmnožujejo same s semeni. Lahko jih razmnožujemo spomladi z delitvijo ali potaknjenci.

Uporaba: 

Velecvetne lepe očke so primerne za grede s trajnicami, za obrobke in sajenje v posode. So kratkoživa trajnica, ki pa se uspešno razmnožuje s semeni. Sadimo jih zaradi privlačnih cvetov.

Opozorila: 

Velecvetne lepe očke se intenzivno razmnožujejo s semeni in odganjajo iz korenin, zato lahko postanejo invazivna rastlina.

Če je na rastlini preveč cvetov, se lahko izčrpa in propade. Zato v primeru prevelikega števila cvetnih nastavkov le te preredčimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem