Velecvetna mačja meta, kavkaška mačja meta

Nepeta grandiflora
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september

Velecvetna mačja meta je kratkoživa zelnata trajnica. Zraste 75 cm visoko. Je grmičaste rasti. Steblo je štirioglato in prekrito z dlačicami. Listi so srčasti ali jajčasti in nasprotno nameščeni. Listni rob je nažagan. Listi so sivkasto zeleni. Cvetovi so v socvetjih, modre ali vijolične barve. Cvetove oprašujejo čebele in čmrlje. Rastlina privablja metulje in druge žuželke.

Rastišče: 

Velecvetna mačja meta najbolje uspeva na lahkih peščenih tleh na polnem soncu. Sence ne prenaša. Uspeva tudi na ilovnatih tleh, vendar morajo biti dobro odcedna. Prenaša nizke zimske temperature in sušne razmere.

Nega: 

Nezahtevna za gojenje. Po potrebi zalivamo. Po cvetenju rastlino porežemo, da se ne razraste preveč. Potrebuje zaščito pred polži.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni zgodaj jeseni. Semena sejemo jeseni v toplo gredo. Sejančke presadimo v lončke, v katerih jih prezimimo. Ob začetku poletja jih presadimo na stalna mesta na gredah.

Jeseni in spomladi lahko zelo enostavno in uspešno razmnožujemo z delitvijo.

Uporaba: 

Velecvetno mačjo meto sadimo na okrasne grede. Zaradi značilnega in močnega vonja je primerna za vrtove, kjer dajemo poudarek na vonjavah. Dobro se obnese na kmečkem vrtu. Primerna je za obrobke in cvetlične grede

Uporabljamo za rezano cvetje. Posušeno listje uporabljamo za potpuri.

Liste lahko uporabljamo pri pripravi solat. Starejši listi se uporabljajo kot začimba pri kuhanju. Iz listov in stebel lahko skuhamo čaj, ki ga uporabljamo pri prebavnih težavah, povišani temperaturi, gripi, prehladu. Čaj ima pomirjevalen učinek.

Sadimo jo na zelenjavni vrt, ker odganja številne žuželke, ki povzročajo škodo, predvsem uši.

Opozorila: 

Velecvetna mačja meta močno privlači mačke, predvsem samce. Da je ne uničijo, jo moramo dobro zaščititi z ograjo ali drugo prepreko, ki mačkam preprečuje stik z rastlino.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem