Suličastolistne lepe očke

Coreopsis lanceolata
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
julij
avgust

Suličastolistne lepe očke so zelnata trajnica, ki zraste od 30 do 60 cm visoko in je čokate rasti. Listi so nameščeni nasprotno ali premenjalno. Listi so suličasti in večinoma pri tleh. Cvetovi so rumeni z oranžnim središčem. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji in metulji. Privlači metulje.

Sorte: 
  • 'Baby Sun' – zraste do 45 cm visoko, cvetovi zlatorumeni;
  • 'Brown Eyes' – zraste do 65 cm visoko, zlatorumeni cvetovi imajo osrednji del rjavkaste barve;
  • 'Goldfink' – pritlikava sorta, ki zraste le do 25 cm visoko:
  • 'Sterntaker' – ob središčni del cveta je temno rdeče obrobljen, zraste do 40 cm visoko;
  • 'Sunburst' – zraste do 75 cm visoko, cvetovi dvojni.
Rastišče: 

Suličastolistne lepe očke uspevajo na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Potrebujejo s hranili bogata tla. Dobro prenašajo sušo. Potrebujejo polno sonce, uspevajo pa tudi v polsenci.

Nega: 

Suličastolistne lepe očke živijo nekaj let, se pa same intenzivno razmnožujejo s semeni. Vsake 2 do 3 leta rastline razdelimo, da ohranijo vitalnost. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšamo čas cvetenja. Če rastlina postane poleti preveč košata, jo temeljito porežemo, da ne cveti preveč obilno, kar bi lahko rastlino ubilo. Ob koncu poletja ali na začetku jeseni rastline porežemo skoraj do tal.

Podvržene napadom polžev in uši. Lahko se pojavijo nekatere glivične bolezni

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni, potaknjenci ali delitvijo spomladi. Semena sejemo na setvene pladnje ali v lončke. Ko minejo spomladanske pozebe, jih presadimo na stalne grede.

Uporaba: 

Suličastolistne lepe očke sadimo v večjih ali manjših skupinah na grede s trajnicami. Nižje rastoče sorte se uporabljajo kot pokrovne rastline. Lahko jih sadimo v posode. Primerne so za obrobke.

Cvetovi se uporabljajo za rezano cvetje in za suho cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem