Srhkolistna astra, srhkolistna nebina

Aster novae-angliae, Symphyotrichum novae-angliae
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
september
oktober

Srhkolistna astra je zelnata trajnica. Zraste od 90 do 180 cm visoko. Steblo in listi so dlakavi. Listi so suličasti, dolgi 2 do 6 cm in celorobi. Vijolični ali rožnati cvetovi so v češuljah. Cvetovi so lahko izjemoma tudi beli oz. zelo svetle barve. Imajo rumen osrednji del. Cvetovi se zvečer zaprejo. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele, čmrlji, muhe, hrošči in metulji. Samooplodna.

Sorte: 

Vzgojili so več kot 70 različnih sort, vendar se danes uporablja le okoli 50 različnih sort. Večina sort zraste od 90 do 180 cm visoko, le nekaj je nižjih.

  • 'Alma Potschke' – cvetovi temno vijolični, veliko število manjših cvetov, zraste okoli 100 cm visoko;
  • 'Harrington Pink' – cvetovi rožnate barve, zraste do 130 cm visoko;
  • 'Hella Lacy' – cvetovi svetlo modre barve, zraste do 150 cm visoko;
  • 'Pink Winner' – grmičasta rast, veliko rožnatih cvetov; zraste do 90 cm visoko;
  • 'Septemberrubin' – cvetovi temno rdeče barve, cveti na začetku septembra.
Rastišče: 

Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Za boljše uspevanje potrebuje vlažna in dobro odcedna tla, bogata s hranilnimi snovmi. Uspeva tudi na revnejših tleh. Sence ne prenaša, zato jo sadimo na polno sonce, pogojno tudi v polsenco. Prenaša zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna trajnica. V sušnem obdobju jo redno zalivamo. Vsake dve ali tri leta rastline razdelimo in nekoliko razredčimo, da ohranjamo bujno cvetenje. Po potrebi jih podpremo s palicami.

Razmnoževanje: 

Spomladi razmnožujemo s semeni. Sejemo v toplo gredo ali na setvene pladnje. Kali približno 14 dni pri temperaturi 20 stopinj Celzija. Ko so sejančki dovolj veliki, jih presadimo v lončke, kjer počakajo poletje. Poleti jih presadimo na stalne grede.

Odrasle rastline lahko spomladi in jeseni razmnožujemo z delitvijo. Sadimo jih na stalne grede.

Uporaba: 

Srhkolistno astro sadimo na grede s trajnicami. Odlične so za jesenske grede in jih kombiniramo z drugimi astrami ali jeseni cvetočimi trajnicami. Zaradi višine so primerne za ozadja gred. Sadimo jih v skupinah.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem